Zasiłki z Niemiec a praca w Polsce

• Autor wątku Autor wątku anka33
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anka33

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam , może ktoś z państwa potrafi odpowiedzieć mi na pytania. W styczniu tego roku złożyłam wnioski do Niemiec o zasiłki rodzinne.Mój były mąż mieszka i pracuje tam od ponad dwudziestu lat. Nie jestem pewna czy zostaną mi przyznane zasiłki z Niemiec i dlatego chciałabym pracować u nas w Polsce. I moje pytanie jest takie czy jeśli jednak dostanę te zasiłki to mogę dalej pracować , czy wtedy zostaną one zabrane. Jeśli ktoś wie proszę o odp. Pozdrawiam Ania. gg15570952:rolleyes:

Jeśli podejmiesz prace w polsce to pierwszeństwo do wypłaty zasiłku rodzinnego będzie Polska. Jeśli jeden z małżonków pracuje poza granicami Polski a drugi – mieszka z dziećmi w Polsce i jest osobą aktywną zawodowo; wówczas państwem zobowiązanym w pierwszej kolejności do wypłaty świadczenia jest państwo zamieszkania dzieci. W drugim kraju wypłacana jest nadwyżka, to jest różnicy pomiędzy przyznanym w Polsce a przewidzianym w państwie członkowskim świadczeniem. Jeśli w Polsce osoba aktywna zawodowo nie ma ustalonego prawa do zasiłku rodzinnego (nie złożyła wniosku), instytucja zagraniczna może wypłacić kwotę świadczeń pomniejszoną o kwotę która mogłaby być pobrana w Polsce

Powrót