Zaskarżenie czasopisma Glamour

• Autor wątku Autor wątku rmaciej83
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rmaciej83

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam!
24.06.07 kobiece czasopismo Glamour zorganizowało akcję "Wyścig Na Szpilkach". Fragment regulaminu dotyczący warunków uczestnictwa:

"2.1. Uczestnikiem Akcji może być każda osoba pełnoletnia lub osoba niepełnoletnia, pod warunkiem, że zgłosi się do biegu w obecności pełnoletnich, prawnych opiekunów, którzy podpiszą zgodę na jej start w Akcji. 2.2. Ilość uczestniczek Akcji jest ograniczona do 100 osób w każdym mieście. O udziale w Akcji decyduje kolejność zarejestrowania się przed startem."

Nie zostałem do biegu dopuszczony, gdyż jestem mężczyzną. Byli świadkowie całego zajścia - Uczestniczki, przyszły zwycięzca, który podał się za swoją siostrę i być może moja kłótnia z przedstawicielką Glamour została nagrana. Otrzymałem też e-mail, który ma uzasadniać dlaczego nie zostałem dopuszczony.
Czy z warunków 2.1 i 2.2 rzeczywiście wynika, że w akcji mogły wziąć udział tylko kobiety? A jeśli nie wynika, to czy miałbym szanse wygrać proces sądowy, czy może dać sobie z tym spokój? Jeśli złożenie pozwu przeciw czasopismu Glamour byłoby dobrym pomysłem, to jak to zrobić i ile będzie mnie to kosztowało?

No niby jest mowa o "uczestniczkach", chociaż powinno być to wyróżnione (tzn płeć) w zdaniu poprzednim. Widocznie czasopismo uznało, że nie jest to konieczne i samo nadmienienie, że chodzi o uczestniczki wystarcza.
Możliwe jest też ze został przekroczony limit 100 osób na miasto? :what:
Powiem tak, w Ameryce to pewno nie jeden taki proces już był :wink: Tutaj z takim się nie spotkałem. Czego Pan chciałby się domagać przed sądem? Zadośćuczynienia za dyskryminacje płci?

Limit miejsc nie został przekroczony, bo osoby stojące za mną jeszcze się rejestrowały. Zresztą zostały wolne miejsca. Nie wyczerpano limitu. Oczywiście chciałbym się domagać zadośćuczynienia, ale nie wiem ile kasy można z takiego pisemka wyciągnąć.

W Polsce? Raczej 0,00 zł. I jeszcze przyjdzie pewnie oddać koszty sądowe drugiej stronie, jeśli sąd uzna, że nie było podstaw do takiego żądania (ja ich nie widzę - nie pisma wina, że czytelnik nie odróżnia uczestnika od uczestniczki).

Jestem tego samego zdania. Zawsze można zaprzestać kupować tego pisma, jako protest. Oni pare złoty będą mieli mniej, a i Panu więcej zostanie w kieszeni :beer: :ok:

Zgadzam się z poprzednikami.

Bawią mnie te przepisy regulaminu. 1. Uczestnikiem może być każda osoba. 2. Ilość uczestniczek ograniczona do 100.

Logicznie, jażeli cokolwiek wynika z tego drugiego punktu, to wcale nie to, żeby mężczyźni nie mogli brać udziału. Przeciwnie, w związku z pkt. 1 wynika najwyżej, że liczba męskich uczestników biegu nie podlega ograniczeniom, bo ogranicza się tylko ilośćuczestniczek. :lol:

Także mężczyzn może startować ilu tylko chce. Kobiet może być tylko 100. :brawo:

Szkoda :(. Wydałem 5,90 zł na czerwcowy numer Glamour i czekałem w kolejce od rana przez jakieś 45 minut.

[cytat="Nakago"]W Polsce? Raczej 0,00 zł. I jeszcze przyjdzie pewnie oddać koszty sądowe drugiej stronie, jeśli sąd uzna, że nie było podstaw do takiego żądania (ja ich nie widzę - nie pisma wina, że czytelnik nie odróżnia uczestnika od uczestniczki).[/cytat]

Ja odróżniam. Uczestniczka = każda osoba pełnoletnia lub niepełnoletnia, jeśli ma zgodę rodziców = Uczestnik.

Aaaa.... Masz rację. Nie odróżniam.

[cytat="finis africae"]
Logicznie, jażeli cokolwiek wynika z tego drugiego punktu, to wcale nie to, żeby mężczyźni nie mogli brać udziału. Przeciwnie, w związku z pkt. 1 wynika najwyżej, że liczba męskich uczestników biegu nie podlega ograniczeniom, bo ogranicza się tylko ilośćuczestniczek. :lol:

Także mężczyzn może startować ilu tylko chce. Kobiet może być tylko 100. :brawo:[/cytat]
:ok: Niestety w tym wyścigu byłeś szybszy. :)
Ale może chociaż ujmę się za czytelnikiem, który jeśli nawet nie wyciągnął wszystkich wniosków (limit) z regulaminu, chociaż tego pewien nie jestem, to zdaje się, że - wbrew zarzutom - uczestników od uczestniczek odróżnia znakomicie.

[cytat="Kaziutek"]
Ale może chociaż ujmę się za czytelnikiem, który jeśli nawet nie wyciągnął wszystkich wniosków (limit) z regulaminu, chociaż tego pewien nie jestem, to zdaje się, że - wbrew zarzutom - uczestników od uczestniczek odróżnia znakomicie.[/cytat]
Odwołuję. :ooo:

Powrót