zaskarżenie nakazu zapłaty

• Autor wątku Autor wątku kurt_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kurt_

Użytkownik
Odpowiedzi
75
Witam,
moja córka wyjechała a ja dostałem nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym z e-sądu z Lublina. Zadłużenie, którego nakaz dotyczy pochodzi sprzed około 2 lat i dotyczy zerwania umowy w Plusie. Później wykupił to Fundusz Inwestycyjny Zamknięty Niestandaryzowany Fundusz Sekurytyzacyjny. Powołują się dowody:
- umowa o świadczenie usług telekomunikacyjnych
- wyciąg z księgi rachunkowej funduszu
- dwie noty księgowe/faktury
- umowa przelewu wierzytelności
- wezwanie do zapłaty
Ale dowody te nie zostały dołączone do pozwu jaki ja dostałem z sądu.
Sąd zasądził to co chcieli czyli 555zł. plus odsetki ustawowe do dnia zapłaty oraz 210zł. tytułem zwrotu kosztów procesu.
Czy mogę złożyć sprzeciw, a jeżeli tak to na co mam się powołać?

sprzeciw można złożyć zawsze, tylko pytanie czy będzie on zasadny. W elektronicznym postępowaniu nie przedkłada się dowodów, dopiero po wniesieniu sprzeciwu sąd wezwie wierzyciela do ich przedłożenia. Jeżeli roszczenie sie nie przedawniło to nakaz zapłaty jest zasadny

roszczenie przedawnia się po 3 latach?

ale jeżeli nie mam pewności co do kwot jakie winna jest córka, a prawdopodobnie fundusz coś tam sobie dodał - to co w takiej sytuacji?

Generalnie 3 letni termin przedawnienia. Proszę sprawdzić z jakiego okresu są faktury, na które się powołali w pozwie.

jeżeli nie jest Pan pewny i kwestionuje istnienie tego roszczenia, to należy wnieść sprzeciw...pytanie tylko jak Pan to zrobi skoro córki nie ma i to córka winna się podpisać pod sprzeciwem :)jako ojciec może być Pan pełnomocnikiem, z tym że córka musi podpisać pełnomocnictwo:)

córka ma konto w e-sądzie i udostępniła mi dane do zalogowania, a na nakazie jest podany numer dostępowy w przypadku posługiwania się platformą e-sądu

i jeżeli wniosę sprzeciw to mam powołać się na jakieś przepisy?

Należy podnieść zarzut przedawnienia roszczenia, jeśli faktycznie już to nastąpiło. Proszę poczytać na forum, bardzo dużo jest tematów poświęconych takim sprawom.

termin złożenia sprzeciwu to 14 dni?

14 dni od daty doręczenia nakazu zapłaty. Wszystkie informacje znjadzie Pan w pouczeniu pod treścią nakazu zapłaty.

Powrót