zaskarżenie uchwały rady miasta - nieprawidłowe rozpatrzenie skargii

• Autor wątku Autor wątku delfinArabski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

delfinArabski

Użytkownik
Odpowiedzi
241
Dzień dobry.

Złożyłem do rady miasta skargę na dyrektora szkoły. UM wydał uchwałę uznającą moją skarę za bezzasadną, moim zdaniem niesłusznie - dyrektor w mojej odpowiedzi powołuje się na ustawy, które już dawno nie są w życiu, wydaje mi się, że UM sprawę rozwiązał "po łebkach".

Czy w takiej sytuacji zastosowanie poradnika https://forumprawne.org/prawo-admin...y-gminy-lub-sejmiku-wojewodztwa-poradnik.html jest zasadne?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Niestety

II SA/Ol 645/17 - Postanowienie WSA w Olsztynie z 2017-09-14
W niniejszej sprawie przedmiotem skargi jest uchwała Rady Miejskiej wyrażająca jej stanowisko w sprawie skargi na działalność dyrektora szkoły. Uchwała ta została wydana w wyniku tzw. skargi powszechnej, przysługującej w oparciu o przepisy Działu VIII Kodeksu postępowania administracyjnego. Zgodnie z art. 229 pkt 3 k.p.a. organem właściwym do rozpatrzenia skargi dotyczącej działalności m.in. dyrektora szkoły jest rada gminy. Jednakże w orzecznictwie Naczelnego Sądu Administracyjnego (jeszcze przed reformą sądownictwa administracyjnego) przeważał pogląd, iż sprawy z tego zakresu nie podlegają kognicji sądu administracyjnego (tak między innymi w postanowieniu Naczelnego Sądu Administracyjnego w Warszawie z dnia 12 kwietnia 2001 r., sygn. akt I SA 2668/00, LEX nr 54426 oraz w postanowieniu z dnia 21 września 2001 r., sygn. akt I SA 2347/01, LEX nr 55766).
Podobne stanowisko zajmuje orzecznictwo także po reformie sądownictwa administracyjnego. W utrwalonym już orzecznictwie sądowym przyjmuje się mianowicie, że sądy administracyjne nie są właściwe między innymi do rozpoznawania tzw. skarg powszechnych, a więc skarg związanych, tak jak w niniejszej sprawie, z nienależytym wykonywaniem zadań przez właściwe organy albo ich pracowników (tak m.in. w postanowieniu NSA z 25 lutego 2009 r., sygn. akt II OSK 241/09, orzeczenie dostępne w Centralnej Bazie Orzeczeń i Informacji o Sprawach pod adresem: Centralna Baza Orzeczeń Sądów Administracyjnych). Skargi te wnoszone są bowiem oraz rozpatrywane w trybie i przez organy określone w dziale VIII k.p.a. W wyroku z dnia 27 kwietnia 2010 r., sygn. akt III SA/Łd 176/10 (orzeczenie dostępne w Centralnej Bazie Orzeczeń i Informacji o Sprawach pod adresem: Centralna Baza Orzeczeń Sądów Administracyjnych), Wojewódzki Sąd Administracyjny w Łodzi wskazał, że uchwała podjęta przez radę gminy (miasta) w trybie postępowania skargowego regulowanego przepisami k.p.a. nie może być w żadnym wypadku kwalifikowana jako akt podlegający zaskarżeniu na podstawie art. 101 ustawy z 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym. Skarga, która została w tym trybie wniesiona, uruchamia jednoinstancyjne postępowanie administracyjne uproszczone, które kończy się nie decyzją administracyjną w sposób władczy kształtującą sytuację prawną adresata, lecz czynnością materialno-techniczną, tj. zawiadomieniem o sposobie załatwienia sprawy.

Dziękuję za odpowiedź.

Czyli nie mogę z tym absolutnie nic zrobić? Rada Miasta nawet nie przeczytała mojej skargi...

Powrót