Zaskarżenie uchwały rady miasta

• Autor wątku Autor wątku furiola
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

furiola

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Jest tu taki temat: Jak zaskarżyć uchwałę rady miasta, ale jest już zamknięty. Dlatego otwieram temat na nowo.
Chodzi o unieważnienie uchwały rady miasta w sprawie regulaminu określającego wysokość stawek i szczegółowe warunki przyznawania dodatków do wynagrodzenia nauczycieli. Uchwała jest z 2009 r.
W listopadzie 2015 r. napisałam skargę do wojewody na uchwałę. Prawnik wojewody nakazał urzędowi usunąć punkty z uchwały. Urząd ciągle przesuwa termin zmiany uchwały ( raz poprosił o 2 miesiące, potem drugi raz o kolejne dwa miesiące). W sierpniu 2016 r. napisałam wezwanie o usunięciu naruszenia prawa ( wypisałam każdy punkt regulaminu z uzasadnieniem czemu narusza prawo, a jest tego dużo). We wrześniu rada miasta podjęła uchwałę, że skarga jest zasadna. Obecnie mamy listopad 2016 r. i uchwały dalej nie ma :). Zostałam zablokowana, bo nie mogę oddać sprawy do sądu. Natomiast stanowisko prawnika wojewody jest takie, że nie opłaca się wojewodzie oddawać sprawy do sądu bo to potrwa z pół roku. Ciągle też słyszę, że organ nadzoru nie jest do pomocy obywatelom tylko opiekuje się urzędami miasta. Jest dla nich wsparciem.
Jak unieważnić uchwałę jeśli zapisy łamią kodeks pracy w kilku punktach, w innych wykraczają poza kompetencje rady miasta lub brakuje w regulaminie zapisów, które powinny się tam znaleźć. Proszę o pomoc.

Może mi ktoś podać jakąś wskazówkę? Podobno nie da się w takim przypadku nic zrobić.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
furiola napisał:
Jest tu taki temat: Jak zaskarżyć uchwałę rady miasta, ale jest już zamknięty.

Prosze zatem go zastosowac krok po kroku, skoro uchwala nie zostala zmieniona i obowiazuje

furiola napisał:
Dlatego otwieram temat na nowo.
.

NIe ma pani odpowiednich uprawnien, a same intencje nie wystarcza :)

Witam. Liczyłam na to, że to właśnie voyteg się odezwie. Już kilka razy korzystałam ze wzorów pism przygotowanych przez Pana. Obecnie czekam na termin rozprawy w Sadzie administracyjnym, bo moja skarga na bezczynność została przyjęta :).
Dobrze przyjrzałam się przygotowanym przez Pana materiałom. W wątku, który Pan wskazuje napisał Pan:
1. Rada Gminy zmieni uchwałę zgodnie z naszymi oczekiwaniami – wtedy sukces.
To nie to samo co rada gminy uznaje wezwanie za zasadne i 2,5 miesiąca mija i uchwały nie ma.
Takiego przypadku Pan nie opisał :).

Co wtedy należy robić?

Za przygotowane materiały dziękuję. Są bardzo pomocne.

furiola napisał:
To nie to samo co rada gminy uznaje wezwanie za zasadne i 2,5 miesiąca mija i uchwały nie ma.
.

Skoro nie to samo = równa się nie zmieniła, wieć nadal to samo, co napisałem wyżej :)

Można zatem skarżyć o bezczynność skoro rada podejmuje działania w formie wydania uchwały uznającej wezwanie do usunięcia za zasadne?
Jest Pan oszczędny w słowach. Chociaż dwa zdania więcej:roza:

skarga jest uzasadniona do dnia wydania

Hi, hi. Mam wrażenie jakbym rozwiązywała rebus.

Powodzenia zatem - poradnik wszystko wyjaśnia :)

Powrót