Zastraszanie przez komunikator.

• Autor wątku Autor wątku qazwsxedcasd
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

qazwsxedcasd

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
Mam pewien problem, jeżeli można to tak nazwać. Nie wiem, czy piszę to w odpowiednim dziale, więc za ewentualną pomyłkę przepraszam.
Mianowicie chodzi o groźby. Pokłóciłam się z koleżanką, a ona nasłała na mnie i moją koleżankę (zagmatwane, wiem i przepraszam) swoją znajomą.
Rozmowę mam w archiwum Gadu Gadu.
W dniu wczorajszym, przyznaję, wyzywałyśmy się nawzajem. A dzisiaj ja i moja koleżanka dostałyśmy wiadomości z pogróżkami:
wklej.org - wklejka nr 71221
Czy takie coś jest karalne?
Dodaję, że moja koleżanka ma 10 lat (ta, na którą także nasłano) i teraz się boi.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

w pierwszej kolejnosci należy powiedzieć rodzicom ,żeby wam obu zablokowali możliwość korzystania z internetu ,bo jeszcze dzieci nie umiecie z niego korzystać...

mam córkę w wieku 10 lat i jakby posługiwala sie słownictwem takim jak przytoczone to .......

zaniemówiłem.....
Są to groźby karalne.
Przepis prawny:
Art. 190. § 1. Kto grozi innej osobie popełnieniem przestępstwa na jej szkodę lub szkodę osoby najbliższej, jeżeli groźba wzbudza w zagrożonym uzasadnioną obawę, że będzie spełniona,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
§ 2. Ściganie następuje na wniosek pokrzywdzonego.

Ale faktycznie lepiej cyba powiedzieć rodzicom i ewentualnie w szkole.

Jeśli ta która grozi ma też dla przykładu 10 lat to Sąd Karny nie wchodzi w gre a co najwyżej Sąd rodzinny i ustawa o postępowaniu w sprawach nieletnich.

A tak na marginesie to wyszukane słownictwo może wielu zaimponować, ach te dzisiejsze 10-latki :)))

Szczęka mi opadła. I leży na podłodze...

Ja dostałem napadu padaczki
a na poważnie szok po prostu szok
nawet nie pokazuje to znajomym
szok

Ona nie używała przekleństw.
To na nas kogoś nasłano.

Powrót