Zastrzeżenia w umowie spółki z o.o.

• Autor wątku Autor wątku Martyna80
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Martyna80

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam, mam gorącą prośbę, zdawałam ostatnio egzamin na certyfikat księgowy i zabrakło mi 2 pkt z jednego bloku tematycznego. Jedno z zadań dotyczyło właśnie spółki z o.o. Podaję jego treść: Wspólnicy spółki z o.o. spisując umowę spółki zawarli w niej zapis, że niniejsza umowa nie podlega zmianom. Czy osiągnęli oni zamierzony skutek i czy taka umowa może być zawarta?
Proszę wszystkich o wypowiedzi. Nie podaje swojej żeby nic nie sugerować. Sprawa jest dla mnie o tyle ważna, że mogę się odwołać tylko sensownie muszę to odwołanie napisać a wasze wypowiedz mogą mi w tym bardzo pomóc.

Wg mnie pytanie jest absurdalne.
Umowa musi być zawarta w formie aktu notarialnego.

Może absurdalne, ale trzeba sobie z nim jakoś poradzić. Czy mogą jednak taką umowę z takim zastrzeżeniem spisać, i czy wywoła ona zamierzony skutek prawny?

Umowa musi być sporządzona przez notariusza!
Sama spisując jakąkolwiek umowę spółki zoo nie wywołasz żadnego skutku prawnego.
Z merytorycznego punktu widzenia nie potrafię rozwiązać tego pytania i odpowiedzieć co by było gdyby w umowie znalazł się taki zapis.
Czy notariusz wpisałby go? oraz czy sąd zarejestrowałby taką spółkę?
Zgodnie z art 2 ksh prawo spółek jest częścią prawa cywilnego, ale przepisy kc stosuje się odpowiednio (wprost, modyfikacja, wcale).
Na gruncie kc taki zapis byłby skuteczny co do zasady, patrz 58, 353indeks1 kc.

Dzięki za odpowiedź. Jak dowiedziałam się w arkuszu odpowiedzi na to zadanie była odpowiedź iż umowa taka z mocy prawa jest nieważna, niestety mądrzy ludzie nie podali podstawy prawnej i zastanawiam się jak ustosunkować się do tego zadania. Na egzaminie odpowiedziałam iż umowa z takim zastrzeżeniem może być podpisana zgodnie ze swobodą zawierania umów, ale to wspólnicy de facto decydują uchwałą o jej zmianie, a więc mogą ją zmienić. Jutro jadę do Ministerstwa Finansów aby obejrzeć dokładnie swoją pracę.

Ciekawe. Ja bym próbowała argumentować za dopuszczalnością takiego zapisu w następujący sposób:
1. dopuszczalne jest zastrzeżenie, że zmiana umowy spółki następuje jednomyślnie,
2. skutkiem zapisu taki jak powyżej jest w praktyce właśnie tylko wymóg jednomyślności wspólników, bo jeżeli będą mimo takiego zapisu zmienić umowę spółki, to też jednomyślnie najpierw go uchylą, a potem zmienią umowę spółki :)

A nuż chwyci :)

Powrót