Zastrzeżenie dowodu i uzyskanie nowego polskiego prawa jazdy (UK)

• Autor wątku Autor wątku karate
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karate

Użytkownik
Odpowiedzi
95
Witam
Kilka dni temu straciłem (skradziono mi lub zgubiłem) portfel z kartami, dowodem osobistym i polskim prawem jazdy.

Zorientowałem się o tym dziś (wcześniej nie potrzebowałem robić żadnych zakupów). Karty zastrzegłem - nie nagenerowano długu.

Gdy zadzwoniłem na policję poradzono mi zarejestrowanie utraty na stronie www.reportmyloss.com, co też zrobiłem (swoją drogą, dziwny system).

Na szczęście pozostał mi jeszcze paszport!

Od jakiegoś czasu mam na najbliższy piątek zaplanowaną podróż do Londynu, a na początku przyszłego miesiąca - na dwa dni robocze do Warszawy.

Zdaję sobie sprawę z ryzyka, jakie ponoszę, gdy dwa dokumenty ze zdjęciem dostały się w niepowołane ręce, jednak z przyczyn rodzinnych w ciągu najbliższych czterech dni wyprawa do konsulatu nie będzie możliwa.

Ustaliłem, że skoro zamierzam mieszkać w UK, dowodu nie potrzebuję, więc trzeba 'tylko' zastrzec.

Mam następujące pytania:

1. Czy konsulat w Londynie (10 Bouverie Street) umożliwi mi zastrzeżenie dokumentów bez wcześniejszego umawania wizyty? Kiedy próbowałem się zarejestrować na piątek, okazało się, że nie ma wolnych terminów.

2. Czy urząd miasta ma obowiązek uznać wniosek o wydanie prawa jazdy, gdy składając wniosek będę posługiwał się paszportem ?
Czy gotowe prawo jazdy koniecznie trzeba odebrać osobiście?

Ostatnia edycja:
Jeszcze jedno: czy Urząd Miasta powinien wiedzieć, że od dwóch lat przebywam w Anglii? Wyczytałem w internecie, że takim osobom wtórnik może nie zostać wydany, co okropnie komplikowałoby całą sytuację. Z kolei składając wniosek o wydanie wtórnika należy podpisać oświadczenie, w którym punkt najbardziej odpowiadający prawdzie to:

c) przebywam nieregularnie na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej ze względu na swoje więzi osobiste, ponieważ przebywa w innym państwie członkowskim Unii Europejskiej w celu wypełnienia zadania o określonym czasie trwania

Nie jest to zgodne z prawdą, bo właśnie otrzymałem kartę rezydenta tymczasowego.

Bardzo proszę o pomoc.

Dziękuję.
K

Powrót