Zastrzeżenie postaci/bohatera

• Autor wątku Autor wątku Rocielle
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rocielle

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam!

Przejdę od razu do rzeczy. Jestem w trakcie tworzenia serii książeczek dla dzieci. Piszę je i ilustruję samodzielne. Wykreowałam cudownego bohatera, który będzie łączył wszystkie książeczki. Pokazałam kilka jego rysunków w sieci (oczywiście ze znakami wodnymi) i kilka osób zwróciło mi uwagę, iż koniecznie powinnam sobie zastrzec tego bohatera, bo ktoś mógłby mi ukraść jego wizerunek. Jestem pewna jego niepowtarzalności i wyjątkowości, oraz tego, że pragnę dalej tworzyć świat i historie z nim w roli głównej, stąd moje główne pytanie:

W jaki sposób mogłabym zastrzec sobie wyłączne prawo do wizerunku tej postaci, aby być pewną, iż nikt mnie nie uprzedzi/skopiuje? Dodam, że ten bohater jest bardzo charakterystyczny i łatwo go rozpoznać.

Rozumiem, że kiedy pierwsze książeczki będę miała gotowe, sprzedaję je wydawnictwu na zasadzie udzielenia licencji, prawda? Chciałabym uniknąć również sytuacji, w której to samo wydawnictwo wykupi sobie prawa do wizerunku postaci, dlatego że ja tego wcześniej nie zrobiłam.

Jak to się robi oraz (ważne!) ile to kosztuje? Bardzo prosiłabym o pomoc, zwłaszcza że jestem laikiem w tych kwestiach. Jednak skoro kilka zupełnie różnych osób wyraziło obawę co do możliwości kradzieży mojego bohatera, wolałabym się dowiedzieć więcej.

Z góry bardzo dziękuję!

Ostatnia edycja:
Witaj,

no to na początek powinnaś stać się ekspertem w sprawach własności intelektualnej, ze szczególnym naciskiem na kwestie zastrzeżonych znaków towarowych oraz praw autorskich :)

A poważnie, to może być nierozsądnym puszczenie w sieć wizerunków postaci przed ich zastrzeżeniem, gdyż kto wie, czy właśnie nie jest już rozpoczęta przez kogoś procedura zgłoszenia rejestracji znaku zastrzeżonego... Ale to oczywiście najczarniejszy scenariusz...

Należałoby więc jak najszybciej zastrzec wizerunek postaci, jako zastrzeżonego znaku towarowego, na przykład podobnie do disnejowskiego Kubusia Puchatka. Robi się to w Urzędzie Patentowym http://www.uprp.pl/, poprzez Rzecznika Patentowego. Informacje znajdziesz na stronach UP. Zaś stosowne przepisy znajdują się w USTAWIE z dnia 30 czerwca 2000 r. 'Prawo własności przemysłowej' - którą w odpowiednich częściach wypada też przeczytać. Przy czym oczywiście nie absolutnej konieczności zastrzeżenia wizerunku postaci - i tak posiadasz ochronę z tytułu praw autorskich.

Dla wprawy, zastrzeżenie Kubusia Puchatka możesz sprawdzić w bazach też na stronie UP: Strona Główna --> Bazy danych --> Bazy danych Urzędu Patentowego RP --> zaznaczyć 'Znaki Towarowe' i kliknąć Wyszukiwanie proste --> a dalej wpisać słowo 'POOH' i 'Szukaj'.

Jeśli chodzi o samą grafikę, to jest ona również chroniona prawami autorskimi zgodnie z USTAWĄ z dnia 4 lutego 1994 r. 'o prawie autorskim i prawach pokrewnych' od momentu ustanowienia, czyli jej narysowania, a więc z automatu. Na korzystanie z Twoich grafik potrzebna jest więc w ogólności twoja zgoda, za co również należy Ci się stosowne wynagrodzenie. Również na korzystanie z opracowań tychże grafik zgoda jest niezbędna. Szczegóły we wskazanej ustawie.

W każdym bądź razie zarchiwizuj w sposób trwały proces twórczy swojej postaci, tak, na wszelki wypadek, gdyby ktoś chciał sobie przywłaszczyć autorstwo. Dobrze by było podpisać te materiały kwalifikowanym podpisem elektronicznym lub uwiarygodnić u notariusza.

I tak na koniec tego briefu, przed podpisaniem umowy licencyjnej z wydawnictwem zapoznaj się dokładnie ze wskazaną ustawą i powertuj to forum w poszukiwaniu wątków o umowach z wydawcami - będziesz miała niezły trening zawczasu (a i w innych miejscach w necie dla równowagi też... ;))

Powrót