Zastrzeżenie składu napoju

• Autor wątku Autor wątku husq
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

husq

Użytkownik
Odpowiedzi
108
Witam. Stworzyłem swoj produkt konkretnie napoj (napoj owocowy z nutą kilku smaków) Czy jest możliwość zastrzeżenia składu tego napoju aby nikt inny nie podrobił mojego pomysłu i nie sprzedawał tego co ja wymyśliłem?
Jeśli tak, jak wygląda procedura egzekwowania w praktyce, jeśli ktoś użyje identycznych składników tylko zamiast np. kwasu cytrynowego doda zamiennik sok cytrynowy to czy naruszy on moje prawa? Czy moj produkt będzie chroniony w takiej sytuacji?

Czyli ktoś może zastrzec wzór koszulki w paski albo torebki LV w oryginalne wzory a jak inny przedsiębiorca wymyśli swoją oryginalną recepturę to już niemożna tego chronić? W czym gorszy jest producent napoi od producenta koszulek? Nie chodzi mi o ukrywanie składu na etykiecie tylko o ochronę przed produkowaniem i sprzedażą tego samego co ja wymyśliłem. Znam dużego producenta wyrobów budowlanych który ma zastrzeżony skład swoich produktów np. gipsu, farb i inny producent nie może wyprodukować tego samego. Napoi rozumiem to nie dotyczy? Czy to nie jest wzór przemysłowy w rozumieniu ustawy pr. wł. przemysłowej?

Poczytaj czym jest wzór przemysłowy, czym wzór użytkowy.

Powrót