zastrzezenie wodociagu

• Autor wątku Autor wątku tdaszkowski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tdaszkowski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
czy ktos moze udzielic mi kilku odpowiedzi na nurtujace mnie pytania?jestem wlascicielem dzialki budowlanej sasiadujacej po obu stronach z innymi dzialkami.chce wybudowac wodociag na te cztery dzialki.po rozmowie z sasiadami wszyscy zadeklarowali czesciowe pokrycie kosztow.zlozylem wniosek o budowe wodociagu.mam jednak pytanie,jak moge sie zabezpieczyc w razie nieplatnosci ze strony sasiadow.czy moge zastrzec sobie wodociag i na ile lat jest takie zastrzezenie.druga sprawa dotyczy ilosci dzialek.dwie pierwsze dzialki naleza do jednej osoby ale sa odrebnoscia.wlasciciel tych dzialek twierdzi ze postawi a nich jeden dom.nie wiem jak sie ustosunkowac do podzialu kosztow.czy powinienem podzielic koszty na trzy dzialki,czy na cztery.prosze o odpowiedz.pozdrawiam

:x :!: :!: :!: :!: :!:

jak wyobraża sobie Pan zastrzeżenie tego wodociągu? czy ujęcie wody należy do Pana? jeżeli wodę dostarczać będzie jakaś firma to bez względu na poniesione przez Pana koszty ona będzie właścicielem wodociągu i raczej nie będzie Pan mógł swobodnie dysponować dostępem sąsiadów do wodociągu. jeśli obawia się Pan że poza deklaracjami udziału w kosztach nie pójdą "czyny" to najlepszym chyba rozwiązaniem byłoby zebranie odpowiedniej kwoty z góry.

dziekuje za odpowiedz.jesli chodzi o wodociag,to jesli ja buduje go za wlasne pieniadze,wynika z tego ze jest moj,wiec place tylko za dostarczenie wody.powiedziano mi ze bede mogl zastrzec sobie wcinke sasiadow,jezeli nie ureguluja ze mna naleznosci.firma ktora zarzadza dostarczaniem wody tak mi powiedziala,wiec nie wiem co mam robic.podobno dopiero w pozniejszym czasie moge zrzec sie wodociagu na gmine.co mam zrobic??????

Powrót