Zaśwadczenie o aktualnych dochodach

• Autor wątku Autor wątku mistake
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mistake

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,

Uprzejmie proszę o pomoc w następującej sprawie:

Jestem studentką. Chcę ubiegać się o stypendium socjalne na mojej uczelni. Aby je uzyskać potrzebne są zaświadczenia z Urzędu Skarbowego o dochodach poszczególnych członków rodziny za ubiegły rok oraz zaświadczenia za rok bieżący. Udało mi się zdobyć te za rok ubiegły. Mam problem jedynie z ojcem, który jest zarejestrowany w urzędzie pracy jako bezrobotny (w tamtym roku nim był i w tym roku także nie pracuje)lecz nie podpisuje tzw" listy" co zapewne skreśla go z rejestru osób bezrobotnych. Nie ma go teraz w domu, więc nie może jej podpisać a co za tym idzie nie moge wziąść jego zaświadczenia o bezrobociu. Termin składania wniosków do stypendium upływa niebawem. Jak inaczej moge zaświadczyć, że nie mam z Niego żadnego dochodu? Dodam, że przebywa teraz na ubezpieczeniu mamy, która pracuje. Czy mogę wziąć np zaświadczenie z Urzędu Skarbowego o dochodach z ostatnich kilku miesięcy? Czy trzeba złożyć jakiś adekwatny PIT?

Może wystarczy zaświadczenie o zarobkach z zakładu pracy mamy a do tego potwierdzenie zarejestrowania taty jako jej czlonka rodziny do ubezpieczeń zdrowotnych? Taka rejestracja zusowska dotyczy przecież tylko nieosiągających dochodu.

Myślę, że US w tej chwili nie wyda zaświadczenia o bieżących dochodach mamy, bo nie mają takich danych, wiedzę taką nebędą dopiero po złożeniu rocznego zeznania.
Ale najlepiej przejść się do swojego US i zapytać

Powrót