Zaświadczenie, art. 217 KPA

• Autor wątku Autor wątku Radoslaf
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Radoslaf

Użytkownik
Odpowiedzi
56
Dzień dobry,
Złożyłem 4 marca wniosek o wydanie zaświadczenia, art. 217 k.p.a. Minęło 7 dni i cisza ani zaświadczenia ani postanowienia o odmowie.

Wniosek złożony był do Dyrektora Miejskiego Zarządu Dróg, który to z upoważnienia Prezydenta Miasta sprawuje zarząd nad drogami w mieście.

Pytanko, w związku z powyższym gdzie składać skargę na bezczynność. Czy do Prezydenta, Wojewody, a może do SKO?

Witam,
16.03.2016 Złożyłem, wezwanie do usunięcia naruszenia prawa w związku z pozostawaniem urzędu w bezczynności w sprawie wydania zaświadczenia.
30.03.2016 złożyłem skargę do WSA w sprawie bezczynności.

Dziś odebrałem pismo wysłane w dniu 01.04.2016 (data stempla pocztowego), a opatrzone datą 25.03.2016 (wsteczna data).

Pismo brzmi następująco:

"Dot.wezwania 927880
W odpowiedzi na pismo informuję, że odmawiam wydania zaświadczenia, które zostało wymienione we wniosku."

Dalej jest lanie wody niezwiązane z treścią złożonego przeze mnie wniosku.

Czy takie pismo można traktować jako decyzję odmowną wydania zaświadczenia z art. 217 k.p.a? W piśmie nie ma żadnego pouczenia odnośnie środków zaskarżenia tej "decyzji".

Chyba już sam sobie odpowiedziałem:
Art. 219. Odmowa wydania zaświadczenia bądź zaświadczenia o treści żądanej przez osobę ubiegającą się o nie następuje w drodze postanowienia, na które służy zażalenie.

Ostatnia edycja:
Radoslaf napisał:
Czy takie pismo można traktować jako decyzję odmowną wydania zaświadczenia z art. 217 k.p.a? W piśmie nie ma żadnego pouczenia odnośnie środków zaskarżenia tej "decyzji".

Nie, ale organ powinien wydać postanowienie zgodnie z art. 219 k.p.a.

WSA powinien go to tego zobligowac.

Aby sie jednak nie okazalo, ze WSA potraktuje te pismo jako Postanowienie (mimo, ze ono nie zawiera przywolania art. 219 - absurdy tez w WSA sie zdarzaja), to zawczasu prosze korzystajac z poradnika
http://forumprawne.org/postepowanie...ji-administracyjnej-poradnik.html#post2668510

Zwrocic sie do organu, który wydał pismo o uzupelnienie go o prawo do jego zaskarzenia ma podstawie art. 111 w związku z art. 125 k.p.a.

voyteg napisał:
Zwrocic sie do organu, który wydał pismo o uzupelnienie go o prawo do jego zaskarzenia ma podstawie art. 111 w związku z art. 125 k.p.a.

Ile czasu urząd będzie miał na uzupełnienie? (30 dni?)

Urząd "bez zbędnej zwłoki", ale do czasu uzupełnienia zachowuje pan prawo do zażalenia tego stanowiska urzędu. Obstawiam, że urząd odpisze, że to "nie było postanowienie"

Wtedy będzie to dobry argument dla złożonej juz skargi na bezczynnosc do WSA

A jesli jednak uzupelni, to wtedy zlozy pan zazalenie na postanowienie zgodnie z pouczeniem :)

makon1 napisał:
Może się przyda jeśli nie to przepraszam II OSK 128/10 - Wyrok NSA z 2010-02-11

Ok, więc droga, którą obrałem nic nie da w tym wypadku bo WSA i tak odrzuci skargę. (ciekawe skąd miałem to wiedzieć :( )

Zażalenie do organu wyższego stopnia na niezałatwienie sprawy w terminie w tym wypadku muszę złożyć do SKO czy Wojewody?

W miarę poprawnie?

Zażalenie na niezałatwienie sprawy w terminie

Na podstawie art. 37 § 1 KPA składam zażalenie na niezałatwienie sprawy przez Dyrektora Miejskiego Zarządu Dróg w
Dnia 04.03.2106 r, złożyłem wniosek o wydanie zaświadczenia w trybie art. 217 k.p.a do Dyrektora Miejskiego Zarządu Dróg w sprawie wydania zaświadczenia o nieprawidłowych oznakowaniu miejsca postojowego w strefie płatnego parkowania.
Do dnia dzisiejszego Dyrektor Miejskiego Zarządu Dróg w Opolu nie wydał wnioskowanego zaświadczenia oraz nie wydał postanowienia o odmowie, czym naruszono zasadę zapisaną w art. 35 § 1 KPA.

Na podstawie art. 6 ustawy o odpowiedzialności funkcjonariuszy publicznych za rażące naruszenie prawa (Dz. U z 2011r. Nr34, poz 173) w związku z art 37 § 7 ustawy Kodeks postępowania administracyjnego (Dz. U. z 2000 r. Nr 98, poz. 1071 ze zm) wnoszę o orzeczenie, czy niezałatwienie sprawy w terminie miało miejsce z rażącym naruszeniem prawa.

Podpis

Ostatnia edycja:
a w sprawie kto wydaje decyzję? to do organu odwołąwczego

proponuje zatem tak,
złożyć zażalenie i kilka dni potem skargę do WSA, a w niej zawrzeć wykładnie powyżej

a tą pierwszą skargę, po otrzymaniu zawiadomienia z WSA, wycofac.
niestety trzeba będzie uiścić wpis, który WSA zwróci, skoro skarga zostanie wycofana.

II SA/Po 849/15 - Postanowienie WSA w Poznaniu z 2015-10-15

Z powyższej regulacji wynika, iż do chwili wydania wyroku strona skarżąca ma wpływ na przebieg postępowania wszczętego z jej skargi i tym samym może wycofać wniesiony przez siebie środek zaskarżenia, a sąd zobligowany jest wolę strony uwzględnić. Zakres kontroli sądu ograniczony jest w takim przypadku do zbadania, czy zachodzą okoliczności wskazujące, iż cofnięcie skargi zmierza do obejścia prawa lub spowodowałoby utrzymanie w mocy aktu lub czynności dotkniętych wadą nieważności.

jesli jednak pan nie uiści, to

I SA/Op 17/16 - Postanowienie WSA w Opolu z 2016-04-06
Warunkiem podjęcia przez sąd czynności na skutek wniesionego pisma jest uiszczenie należnej od tego pisma opłaty. W myśl art. 220 § 1 p.p.s.a. sąd nie podejmie żadnej czynności na skutek pisma, od którego nie zostanie uiszczona należna opłata. Jeżeli pismem tym jest skarga, przewodniczący wzywa wnoszącego pismo, aby pod rygorem jej odrzucenia uiścił opłatę w terminie siedmiu dni od dnia doręczenia wezwania (art. 220 § 1 i 3 p.p.s.a.).

voyteg napisał:
a w sprawie kto wydaje decyzję? to do organu odwołąwczego

Zaświadczenie lub postanowienie o odmowie jego wydania powinien wydać Dyrektor MZD, który działa z upoważnienia Prezydenta Miasta.

Czyli, gdy organ przekaże pierwszą skargę do WSA i ja nie uiszczę wpisu to skarga zostanie odrzucona i nie będę mógł ponownie złożyć skargi po zażaleniu w tej samej sprawie. Dobrze rozumiem? Dlatego trzeba uiścić wpis i wycofać skargę.

Radoslaf napisał:
Zaświadczenie lub postanowienie o odmowie jego wydania powinien wydać Dyrektor MZD, który działa z upoważnienia Prezydenta Miasta.

A do kogo mozna zaskarżyć tego typu postanowienie? Do tego organu zażalenie

Radoslaf napisał:
Dobrze rozumiem? Dlatego trzeba uiścić wpis i wycofać skargę.

Tak, aby sie nie okazało, że skoro nie uiścił pan wpisu, to temat zamknięty.

voyteg napisał:
A do kogo mozna zaskarżyć tego typu postanowienie? Do tego organu zażalenie
Gdybym to wiedział, nie pytałbym o to :)
Ja złożyłbym do SKO. (Jeśli nie będzie to prawidłowe to SKO i tak będzie musiało przekazać zażalenie do właściwego organu?)

Edit:
Zgodnie z art. 17 pkt 1 Kodeksu postępowania administracyjnego organem wyższego stopnia wobec organów jednostek samorządu terytorialnego jest samorządowe kolegium odwoławcze.

Ostatnia edycja:
Radoslaf napisał:
Gdybym to wiedział, nie pytałbym o to :)

A czego dotyczy sprawa?

Radoslaf napisał:
(Jeśli nie będzie to prawidłowe to SKO i tak będzie musiało przekazać zażalenie do właściwego organu?)
:

Teoretycznie tak, ale gdyby orzecznistwo było jednolite, to pana złożone wezwanie do usuniecia naruszenia prawa, organ powinien potraktowac jako zazalenie i przekazac do organu nadrzednego

II SAB/Gd 203/13 - Wyrok WSA w Gdańsku z 2013-12-04

WSA wywodził, że zgodnie z art. 37 §1 k.p.a. na niezałatwienie sprawy w terminie lub na przewlekłe prowadzenie postępowania w sprawie stronie służy zażalenie do organu wyższego stopnia, a jeżeli nie ma takiego organu - wezwanie do usunięcia naruszenia prawa. Wojewódzki Sąd Administracyjny stwierdził, że skarżący wniósł pismo zawierające wezwanie do usunięcia naruszenia prawa, które powinno zostać potraktowane jako zażalenie na niezałatwienie sprawy w terminie.
III SA/Po 965/13 - Postanowienie WSA w Poznaniu z 2013-11-19

Co istotne odrzucenie skargi na obecnym etapie postępowania nie powoduje zamknięcia przed skarżącą możliwości dochodzenia jej praw. Wypada bowiem zauważyć, że pismo z dnia [...] maja 2013 r., mylnie nazwane przez skarżącą wezwaniem do usunięcia naruszenia prawa, winno być potraktowane jako zażalenie na postanowienie Prezydenta Miasta L. z dnia [...] maja 2013 r., a w konsekwencji powinno być przesłane, wraz z aktami sprawy, przez organ I instancji do właściwego w sprawie organu wyższego stopnia, a w dalszej kolejności - po uznaniu jego dopuszczalności - powinno podlegać merytorycznemu rozpoznaniu przez ten organ.
Jeśli panu nie szkoda 100 zł, a bardziej zależy panu na zaświadczeniu, to może pan nie wycofywać skargi pierwszej, tylko złożyć zażalenie i następnie drugą skarge, a wniej zawrzec wskazane wyzej orzeczenie NSA. Zaniechac opisywania w niej, ze zlozyl pan pierwsza skarge

Ostatnia edycja:
voyteg napisał:
Teoretycznie tak, ale gdyby orzecznistwo było jednolite, to pana złożone wezwanie do usuniecia naruszenia prawa, organ powinien potraktowac jako zazalenie i przekazac do organu nadrzednego

I gdyby urzędnicy byli kompetentni i postępowali tak jak prawo ich do tego zobowiązuje, a nie szukali sposobów jak człowieka zbyć każdym możliwym sposobem.

Witam, spraw ciąg dalszy....

07.04.2016 Złożyłem wniosek o zamieszczenie pouczenia:
Na podstawie art. 111 w związku z art. 125 Kodeksu Postępowania Administracyjnego (tekst jednolity z dnia 9 października 2000 r. - Dz.U. Nr 98, poz. 1071) wnoszę o zamieszczenie pouczenia co do prawa do zażalenia dla postanowienia TP3.4121.91.1.2016/N z dnia 25.03.2016r.

Dziś otrzymałem odpowiedź:

9igrcl.jpg

A więc ani to postanowienie, ani nie wiadomo co i w ogóle to idź się pan wypchaj :) Taką taktykę widzę przyjęli, napiszą jakieś bzdury niezwiązane z tematem w pierwszej odpowiedzi i potem za każdym razem "Już udzieliliśmy rzetelnej odpowiedzi"...

07.04.2016 złożyłem też do SKO zażalenie na niezałatwienie sprawy w terminie (nie ma jeszcze rozstrzygnięcia) i 12.04.2016 skargę do WSA (drugą, pierwszą zgodnie z radą wycofam jak/jeśli urząd przekaże ją do WSA)

Ostatnia edycja:
Radoslaf napisał:
pierwszą zgodnie z radą wycofam jak/jeśli urząd przekaże ją do WSA)

Zatem gdy WSA odezwie sie z ta druga, to zredagujemy pismo ;)

Jak widać urząd chce pana konsekwentnie spławic

Jednak sam urząd troche sie waha, bo te zdanie o "interesie prawnym"

http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/320FA628B9

Zatem organ wydaje zaświadczenie w trybie art. 217 § 2 pkt 2 k.p.a. jeśli podmiot występujący o wydanie zaświadczenia wykaże interes prawny w uzyskaniu takiego zaświadczenia, a organ jest w posiadaniu danych bądź informacji, których istnienie nie budzi wątpliwości.

Ostatnia edycja:
Witam,
Organ odwoławczy uznał zażalenie na niezałatwienie sprawy (uznał też, że nie miało miejsce rażące naruszenie prawa).

W związku z powyższym organ wydał prawidłowo decyzję, poniżej:
(minęło tylko prawie dwa miesiące, zanim się nauczyli)
25swehs.jpg

Z uzasadnienie wynika iż nie dostanę zaświadczenia o nieprawidłowym oznakowaniu. Co generalnie wydaje się być do przyjęcia i chyba nie ma po co składać zażalenia? (Pouczenie o prawie do zażalenia było).

W związku z powyższym jeśli złożę nowy wniosek o wydanie zaświadczenia jedynie co do braku konkretnego oznakowania na danej drodze bez odniesienia do jego legalności czy nie, to będzie zaświadczenie w celu potwierdzenia znanych organowi faktów (jest znak albo go nie ma). Dobrze myślę?

Ostatnia edycja:
Radoslaf napisał:
W związku z powyższym organ wydał prawidłowo decyzję, poniżej:

Organ wydal Postanowiene, a nie decyzje

Radoslaf napisał:
W związku z powyższym jeśli złożę nowy wniosek o wydanie zaświadczenia jedynie co do braku konkretnego oznakowania na danej drodze bez odniesienia do jego legalności czy nie, to będzie zaświadczenie w celu potwierdzenia znanych organowi faktów (jest znak albo go nie ma). Dobrze myślę?

Kierunek ciekawy, ale zanim zlozy pan nowy wniosek, moze pan zaskarzyc te zazalenie.
To otworzy panu droge do skargi przed WSA, gdzie sad moze zbadac stanowisko organu.

Tym bardziej, ze w orzeczeniu, na ktore powolal sie organ http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/F094C16123

Ponadto, istotne w sprawie jest to, że organy Policji nie prowadzą ewidencji, rejestrów i nie posiadają innych danych, które mogłyby potwierdzać okoliczności, których stwierdzenia w drodze zaświadczenia domagał się skarżący, to jest nieprawidłowości ustawienia znaków drogowych na obszarze działania danej jednostki Policji.
A pan przeciez nie zwracal sie do Policji...

Ciekawe, co napisze organ odwolawczy, a nowy wniosek moze zawsze pan zlozyc.

http://forumprawne.org/postepowanie...sie-od-decyzji-administracyjnej-poradnik.html

Ostatnia edycja:
voyteg napisał:
Kierunek ciekawy, ale zanim zlozy pan nowy wniosek, moze pan zaskarzyc te zazalenie.

Złożyłem nowy wniosek, w którym nie było określenia o nieprawidłowości, a jedynie o stanie oznakowania i otrzymałem zaświadczenie, w którym organ tłumaczył od razu dlaczego oznakowanie jest inne niż powinno być.
voyteg napisał:
moze pan zaskarzyc te zazalenie.
To otworzy panu droge do skargi przed WSA, gdzie sad moze zbadac stanowisko organu.

Zażalenie też złożyłem i SKO zajmie się sprawą ale nie tak prędko...

Dostałem pismo, że sprawa będzie rozpatrzona do 29 lipca z powodów dużego natłoku spraw w SKO i braków kadrowych....

Powrót