Zaświadczenie lekarskie a policja

• Autor wątku Autor wątku taffer93
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

taffer93

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Dzień dobry. Spotkała mnie ostatnio sytuacja, ze szedłem sobie bez maski i zatrzymała mnie policja. Na pytanie czy chce dostać mandat okazałem im „karte informacyjna leczenia szpitalnego” , gdzie w rozpoznaniu mam wszystko podane. Pan policjant powiedział, ze to jest nieważne i muszę wyrobić jakieś specjalne zaświadczenie mimo, ze z tego co wyczytałem może to być cyt.:***. Wiec moje pytanie brzmi czy okazany przeze mnie dokument faktycznie nie wykazywał tego co powinien i czy zamiast tego muszę wyrobić stosowne zaświadczenie?
moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Twój post został edytowany, nie wiem skąd zaciągnąłeś cytat, jednak jest błędny. Przepis mówi wyraźnie;
Poz. 1758

§ 27.6. W przypadku, o którym mowa w ust. 3 pkt 3, jest wymagane przedstawienie, na żądanie Policji, straży gminnej, a na
obszarze kolejowym, w pociągach oraz w pomieszczeniach przeznaczonych do obsługi podróżnych korzystających
z transportu kolejowego na dworcach kolejowych również na żądanie straży ochrony kolei, zaświadczenia lekarskiego lub
innego dokumentu potwierdzającego całościowe zaburzenia rozwoju, zaburzenia psychiczne, niepełnosprawność intelektualną
w stopniu umiarkowanym, znacznym albo głębokim
lub trudności w samodzielnym zakryciu lub odkryciu ust lub nosa.
Zatem ogólnie odpowiadając, jeżeli faktycznie w rozpoznaniu ( oczywiście świeżym, nie sprzed xxx czasu) jest mowa o zaburzeniach psychicznych, to wystarczające. Pytanie czy to diagnoza, czy podejrzenie.

Powrót