Zaświadczenie o macierzyńskim a staż z PUP

• Autor wątku Autor wątku ewelinaaa92
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ewelinaaa92

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam
Czy będąc na stażu z UP liczy się zaświadczenie o urlopie macierzyńskim jako zwolnienie z pracy? Czy mogę to zaznaczyć w liście obecności jako chorobie? Urodziłam 3 tygodnie temu a staż mam do 8 stycznia. Zwolnienie lekarskie mi nie przysługuje a do pracy wrócić jak nie mam aby dokończyć staż. Dziękuje z góry za wszystkie porady 😉

ewelinaaa92 napisał:
Czy mogę to zaznaczyć w liście obecności jako chorobie? Urodziłam 3 tygodnie temu a staż mam do 8 stycznia.
Zgodnie z art. 80 ust. 1 ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy: "Bezrobotny zachowuje prawo do (...) stypendium za okres udokumentowanej niezdolności do pracy, przypadający w okresie odbywania stażu(...), za który na podstawie odrębnych przepisów pracownicy zachowują prawo do wynagrodzenia lub przysługują im zasiłki z ubezpieczenia społecznego w razie choroby lub macierzyństwa."
Co do szczegółów na temat prawidłowego oznaczenia nieobecności na liście obecności należy skontaktować się bezpośrednio ze swoim PUP. I to jak najszybciej, bo termin składania list obecności za grudzień`2018 zaraz mija.

Powrót