zaświadczenie o niekaralność

• Autor wątku Autor wątku marcinoko12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marcinoko12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
mam pytanko, czy w zaświadczeniu o niekaralnośc będzie wpisany wyrok o zatrzymaniu prawajazdy na okres jednego roku (12 m-c) i karze 1000 zeta za jazde pod wpływem alkoholu miałem 0,7 promila zaznaczam że nie dostałem wyroku pozbawienia wolności. Kare już odbyłem prawoko mam od grudnia 2008.

marcinoko12 napisał:
mam pytanko, czy w zaświadczeniu o niekaralnośc będzie wpisany wyrok o zatrzymaniu prawajazdy na okres jednego roku (12 m-c) i karze 1000 zeta za jazde pod wpływem alkoholu miałem 0,7 promila zaznaczam że nie dostałem wyroku pozbawienia wolności. Kare już odbyłem prawoko mam od grudnia 2008.

Byłeś karany z art. 178 par. 1. i w zaświadczeniu takim będzie, musi być i powinna być informacja zgodna z prawdą.

po jakim czasu ulega zatarciu??

a nie zostałem pozbawiony wolności w wyroku nie ma

marcinoko12 napisał:
po jakim czasu ulega zatarciu??

Zdaje sie, że zastosowanie będzie tu miał kodeks wykroczeń (pewny na 100% nie jestem):

Art. 45. (49) § 1. Karalność wykroczenia ustaje, jeżeli od czasu jego popełnienia upłynął rok; jeżeli w tym okresie wszczęto postępowanie, karalność wykroczenia ustaje z upływem 2 lat od popełnienia czynu.

§ 2. W razie uchylenia prawomocnego rozstrzygnięcia, przedawnienie biegnie od daty uchylenia rozstrzygnięcia.

§ 3. Orzeczona kara lub środek karny nie podlega wykonaniu, jeżeli od daty uprawomocnienia się rozstrzygnięcia upłynęły 3 lata.

Art. 46. § 1. Ukaranie uważa się za niebyłe po upływie 2 lat od wykonania, darowania lub przedawnienia wykonania kary.

§ 2. Jeżeli ukarany przed upływem okresu przewidzianego w § 1 popełnił nowe wykroczenie, za które wymierzono mu karę aresztu, ograniczenia wolności lub grzywny, ukaranie za oba wykroczenia uważa się za niebyłe po upływie 2 lat od wykonania, darowania albo od przedawnienia wykonania kary za nowe wykroczenie.

§ 3. (50) Jeżeli orzeczono środek karny, uznanie ukarania za niebyłe nie może nastąpić przed jego wykonaniem, darowaniem albo przedawnieniem wykonania.

czyli nie powinno być, zatrzymanie nastąpiło w 2007.12

Moim zdaniem mówimy tu o przestępstwie i trzeba sięgnąć do kodeksu karnego. Temat zacierania się skazań za przestępstwo był dyskutowany na forum wielokrotnie.

>Zdaje sie, że zastosowanie będzie tu miał kodeks wykroczeń (pewny na 100% nie jestem):

Oczywiście nie bedzie, ponieważ to przestepstwo.

>po jakim czasu ulega zatarciu??

5 lat od wykonania kary.

Powrót