Zaświadczenie o niekaralności

• Autor wątku Autor wątku mateuszmmz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mateuszmmz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, mam pytanie czy jeśli zostalo mi zatrzymane prawoj jazdy za jazde po alkoholu na 12 miesięcy chciałem wiedzieć czy mogę sie starać o dostanie do służby wieziennej i czy zostanie mi wydane zaświadczenie o niekaralności???

jest to wyrok karny i na pewno widnieje w rejestrze, jeżeli się uprawomocnił. Nie liczyłabym na tę pracę.

Po pierwsze z postu wcale nie wynika czy to było wykroczenie czy przestępstwo. Wykroczeń co do zasady nie wpisuje się do KRK (z wyjątkiem skazania na karę aresztu). Skazanie za przestępstwo też po pewnym czasie ulega zatarciu. Potrzeba więcej danych by napisać coś więcej.

sprawa dzieje sie w wydziale karnym jak mnie zlapali to mialem 0,33 mg ... pożniej w dalszych badaniach coraz mniej. wyrok który dostałem to 12 miesięcy i 800 zl grzywny. teraz napisałem odwolanie od wyroku.

To już jest niestety przestępstwo. Czas, po którym nastąpi zatarcie wyroku zależy od treści prawomocnego wyroku, więc trudno na razie spekulować

a mniej wiecej ?? ile to może potrwać? jeśli nie dostane zadnego wyroku w zawieszeniu.

> to jest duża szansa na zawiasy

Zawiasy do czego?

Chodziło mi o karę pozbawienia wolności z warunkowym zawieszeniem jej wykonania + grzywna + zakaz prowadzenia pojazdów + pokrycie kosztów postępowania

Dla zatarcia skazania w takim przypadku kluczowa jest kara pozbawienia wolności, więc nieco niedbale tylko o niej wspomniałem:)

Przepraszam, ale gdzie tu widzisz coś o zawiasach? Autor wyraźnie napisał, że został skazany na karę grzywny, a co więcej, wyrok już zapadł.

Witam!!!
Znalazłem nową pracę lecz do podpisania umowy potrzebne jest mi zaświadczenie o niekaralności... Ponad 4 lata temu miałem wypadek samochodowy i nie przyjąłem mandatu... Mialem sprawę w sądzie i niestety przegrałem. Tak więc dostałemkare grzywny i punkty karne?? Czy dostane w związku z tym zaświadczenie o niekaralności?? Proszę o odpowiedz! Pozdrawiam Jerzy

Jeśli wypadek, to nie mogli Ci zaproponować mandatu, gdyż jest to przestępstwo. Podejrzewam że chodzi o spowodowanie kolizji (wykroczenie), a ponieważ wykroczeń (za wyjątkiem skazania na karę aresztu - tutaj nie ma miejsca taka okoliczność) nie wpisuje się do KRK, przypuszczalnie jesteś niekarany. Najlepiej jednak byś dokładnie sprawdził w wyroku kwalifikację czynu i (w przypadku przestępstwa) wymierzoną karę

Witam
Chciałem się dołączyć do tematu.
Mianowicie rok temu byłem na rozprawie i wyrok był następujący: 400zl grzywny, 4 mies w zawieszeniu na 2 lata. (nie przebywałem w żadnym zakładzie karnym)
Chciałbym się dowiedzieć kiedy mogę się starać o zaświadczenie o niekaralności? 2 lata od uprawomocnienia się wyroku? 5 lat?
Na rozprawie powiedziano mi, że po 2 latach mogę już mówić, że jestem niekarany, jednak słyszałem (i czytałem), że w przypadku kary grzywny trzeba czekać aż 5 lat oraz, że po 3 latach od wyroku mogę wystąpić o zatarcie.

PS niestety nie mam wyroku na papierze i nie mogę podać więcej szczegółów jak paragraf lub dokładną treść wyroku.

Zgodnie z art. 76 k.k. musi minąć okres próby + 6 miesięcy (o ile zawieszona obecnie warunkowo kara nie zostanie wcześniej zarządzona do wykonania i o ile przez te 2 i pół roku zapłacisz grzywnę). Odpowiedź na Twoje pytanie wielokrotnie już na forum padała. Wystarczyło poszukać.

Powrót