Zaświadczenie o odbyciu stażu

• Autor wątku Autor wątku Cytrus1551
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Cytrus1551

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Witam, staż zakończyłam 6.08.16r., zaniosłam do PUP opinię i sprawozdanie, pani mi to przyjęła, skserowała sobie moją nową umowę z pracodawcą podpisaną zaraz po stażu i wyrejestrowała mnie z urzędu. Pocztą przyszło mi pismo że z dniem tym i tym utraciłam status osoby bezrobotnej bo podjęłam pracę oraz drugie pismo o tym że już nie należy mi się stypedium stażowe (co w pełni się zgadza bo staż się skończył). Żadnych innych dokumentów nie posiadam. Jednak co z zaświadczeniem o odbyciu stażu? Kiedy to dostanę i gdzie? Muszę składać jakiś pisemny wniosek do urzędu czy powinnam to dostać przy ostatniej wizycie w urzędzie? Dodam też, że opinii mi pani nie zwróciła (a w którymś wątku czytałam że powinna zwrócić). Co do zaświadczenia to również nie wspomniała o tym ani słowa, co gdzie i jak.

Ostatnia edycja:
Zaświadczenie powinno zostać wydane w terminie 7 dni od dnia złożenia sprawozdania i opinii wraz z oryginałem tych dokumentów i kopią programu stażu. Z reguły urząd przesyła zaświadczenie w odrębnej korespondencji.
Ponieważ jednak minęło już trochę więcej niż 7 dni, proszę zadzwonić do urzędu i dopytać skąd to opóźnienie.

Edit
Byłam dziś w urzędzie (dziś prawie mija miesiąc od zakończenia stażu) i pani w urzędzie poinformowała mnie że wydają oni zaświadczenie ale po upływie 30 dni od złożenia opinii i sprawozdania, a że minęło jakieś 23 dni, to mi tego nie mogą wydać. To tak na przyszłość, dla pytających, gdyby komuś było potrzebne.

Cytrus1551 napisał:
pani w urzędzie poinformowała mnie że wydają oni zaświadczenie ale po upływie 30 dni od złożenia opinii i sprawozdania, a że minęło jakieś 23 dni, to mi tego nie mogą wydać. To tak na przyszłość, dla pytających, gdyby komuś było potrzebne.
Zgodnie z KPA - art. 217 § 3.: "Zaświadczenie powinno być wydane bez zbędnej zwłoki, nie później jednak niż w terminie siedmiu dni".
Czy Pani w PUP podała jakąś argumentację do wydania zaświadczenia dopiero po 30 dniach od złożenia sprawozdania z opinią?

Bardzo "elastycznie" podchodzi do przepisów KPA Pani PUP...

Ostatnia edycja:
Nie, zapytałam kulturalnie że czy mogłabym otrzymać zaświadczenie, a pani zapytała mnie trochę dziwnym tonem, 'że co pani chciała'? Jakby to było coś dziwnego że chcę dostać ten papier. Zapytała czy minęło już 30 dni od daty wpłynięcia opinii i sprawozdania do sekretariatu i jeśli nie, to ona nie ma możliwości wypisania mi takiego zaświadczenia. Ja powiedziałam że od wypłynięcia dokumentów minęło jakieś 23 dni, ale ona dalej była przy swoim że ma być 30 i koniec kropka.
Hm, Pan bardziej zna się na przepisach ode mnie ale jasno widać że tak mówi KPA i oni powinni o tym wiedzieć, ale cóż, poczekam jeszcze ten tydzień czy w końcu coś z tym zaczną robić.

Powrót