zaświadczenie o prowadzeniu działalności

• Autor wątku Autor wątku adag2007
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adag2007

Użytkownik
Odpowiedzi
58
Witam !!!
Czy to normalna praktyka , że chcąc odebrać zaświadczenie o prowadzeniu działalności przez ostatnie 12 miesięcy w Urzędzie Skarbowym trzeba zapłacić 17 zł , dodam ,że zaświadczenie to potrzebne jest Urzedowi Pracy ( otrzymałem tam 12 tys zł na rozpoczęcie działalności)
Czy urząd pracy nie może skontaktować się bezpośrednio z Urzędem Skarbowym w celu otrzymania takiej informacji ?

Od wydania zaświadczenia o wpisie do EDG organ rejestrowy pobiera opłatę w kwocie 17 zł i jest normalna praktyka. PUP nie występuje z urzędu o takie dokumenty. W Twoim interesie jest by dokumenty zgromadzić

Małe sprostowanie, to nie organ rejestrowy wydaje takowe zaświadczenia, tylko Urząd Skarbowy. Organ rejestrowy nie wie nic o zaleganiu, czy niezaleganiu z podatkami.
Natomiast PUP musi otrzymać wiarygodną informację (udokumentowaną), że działalność gospodarcza była prowadzona przez 12 miesięcy, oraz że były opłacane składki ZUS (niektóre PUP żądają dodatkowo zaświadczenia z ZUS) i podatki (a o tym wie tylko US).
Opłata skarbowa od wydania zaświadczenia wynosi:​

• zaświadczenie potwierdzające, że podatnik jest zarejestrowany jako podatnik VAT czynny lub zwolniony - 21,00 zł,​
    • zaświadczenie potwierdzające zidentyfikowanie określonego podmiotu na potrzeby transakcji wewnątrzwspólnotowych na terytorium państwa członkowskiego innym niż terytorium kraju (VAT UE) - 20,00 zł,​
    • pozostałe zaświadczenia - 17,00 zł.​
PODSTAWA PRAWNA
- Art. 306a-306n ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t.j. Dz.U. z 2005 r. nr 8, poz. 60 z późn. zm.).
- Załącznik do ustawy z dnia 16 listopada 2006 r. o opłacie skarbowej (Dz.U. nr 225, poz. 1635 z późn. zm.).

Nie jestem złośliwy, ale mamy tutaj dowód, że z radością się przyjmowało "darowiznę" w wysokości 12 tys. zł, na dodatek nieopodatkowaną, a jedynym warunkiem aby jej nie zwracać jest prowadzenie działalności gospodarczej przez 12 miesięcy, a jak trudno jest "wysupłać" kilkanaście złotych na opłatę skarbową.
Dodam, że część z tych co otrzymało te pieniądze, po roku likwiduje działalność i zgłasza się do rejestracji w PUP jako osoba bezrobotna. Oczywiście otrzymuje zasiłek.
Mógłbym tylko "ze swego podwórka" podać dziesiątki takich przypadków.

Dziękuje o wyjaśnienie , nie chodzi mi o te 17 złotych , tylko po rozmowie z urzędnikiem stwierdziłem ,że nie jest on pewny swoich odpowiedzi.Dodam ,że żona była wcześniej i powiedział jej ,że musi zapłacić 17 zł za uzyskanie zaświadczenia , a jeżeli przyjdzie mąż to nie, nie wspomniał jej aby chociaż pobrała druk urzedowy. Stąd te moje pytanie ?

Pozatym prowadze działalność już 19 miesięcy i nie zamierzam zawieszać jej i iść po zasiłek. Prowadze roboty budowlane i chcąc zarobić nie mogę sobie pozwolić na przerwy w pracy . Żeby uzyskać to zaświadczenie , muszę wypełnić druk , który wcześniej pobrałem , dojechać do urzedu MIEJSKIEGO gdzie zakupie znaczki za owe 17 zł , następnie do urzedu Skarbowego aby złożyć druk i pewnie tydzień poczekać , aby znowu podjechać po odbiór , zostaje udać się do urzędu Pracy , gdzie nie uda się znając życie załatwić tego przy jednej wizycie . ( CHORE )

Pozdrawiam
adag2007

Proszę nie narzekać, złożyć wniosek i wnieść opłatę skarbową może małżonka.
Na odbiór zaświadczenia i dostarczenie do PUP wystarczy maksymalnie parę godzin.
Za 12 tysięcy chyba warto poświęcić dzień.

Powrót