Zaświadczenie o wysokości dochodu do stypendium. Jakie to w końcu ma być?

• Autor wątku Autor wątku blazej2209
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

blazej2209

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam!

Mam następujący problem. Do stypendium socjalnego na studiach potrzebne jest mi zaświadczenie z Urzędu Skarbowego mojej matki prowadzącej niewielką działalność gospodarczą,które musi zawierać jak napisano w regulaminie:

"W zaświadczeniu z Urzędu Skarbowego musi być podana wartość przychodu niezbędna do przeliczenia składki zdrowotnej. Inne zaświadczenia nie będą przyjmowane. Zaświadczenie z US musi zawierać:

* przychód
* dochód brutto i netto
* składki na ubezpieczenie społeczne
* składki na ubezpieczenie zdrowotne
* podatek.
"

No więc udałem się do US i złożyłem wniosek o takie zaświadczenie. Kazano mi wpisać ,że potrzebne jest ono mi do stypendium. Po zaniesieniu zaświadczenia pojawił się problem ponieważ nie ma na tym zaświadczeniu podanego przychodu. Poniżej podam treść
I. Zaświadcza się ,że w dniu 02.03.2009 do tutejszego urzędu wpłyneło zeznanie podatkowe za rok 2008 dotyczące wnioskodawcy wymienionego w czesci A ,w którym wykazano łączny dochód (pomniejszony o składkę na ubezpieczenia społeczne, podatek należny oraz składkę na ubezpieczenie zdrowotne) w kwocie: xxx zł
Razem dochód xxx zł
Składka na ubezpieczenie społeczne xxxzł
Składka na ubezpieczenie zdrowotne o zł
Podatek należny 0 zł
II. nie dotyczny
III. nie dotyczny
IV.nie dotyczy

Niniejsze zaświadczenie wystawia się celem uzyskania stypendium socjalnego.

I co mam teraz zrobić. Na uczelni nie chcą tego przyjąć a urząd skarbowy mówi ,że do stypendium tylko takie wystawiają.

Jeśli ktoś może niech mi powie jakie to ma być zaświadczenie.

Urzędy skarbowe wydają zaświadczenia na podstawie rocznych zeznań podatkowych według jednolitego wzoru zatwierdzonego przez ministerstwo finansów.
musi być podana wartość przychodu niezbędna do przeliczenia składki zdrowotnej.
To jest jakieś bzdurne żądanie. Składki ubezpieczenia zdrowotnego u osób prowadzących działalność gospodarczą nie przelicza się według przychodu. Jest wielkością identyczną dla wszystkich przedsiębiorców niezależną od przychodu (nie będę tłumaczył jak się wylicza) :).
Z tego zaświadczenia wynika, że Pana mama w 2008 roku nie osiągnęła żadnych przychodów.
Chcę przypomnieć, że do wyliczania dochodu na jednego członka rodziny uprawniającego do otrzymania stypendium (572 zł mies. na osobę) nie bierze się pod uwagę przychodu, tylko dochód. Niektóre uczelnie wymyśliły jakiś przychód brutto i przychód netto.

Nie za bardzo wiem co robić w tej sytuacji. Bo termin ostatecznego złożenia dokumentów jest 16.10 a wiadomo ,że na zaświadczenie z urzędu czeka się u nas koło tygodnia. Pójdę jeszcze i spróbuje się dogadać ,ale innego zaświadczenia raczej mi w urzędzie nie dadzą.

Ostatnia edycja:
W takim razie mam rozumieć ,że uczelnia powinna mi przyjąć takie zaświadczenie i nie robić takich problemów jak mi zrobiła?

Powrót