Zaświadczenie o zdolności prawnej do zawarcia małżeństwa

• Autor wątku Autor wątku blondynka.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

blondynka.

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry,
Będę bardzo wdzięczna za pomoc. Chciałabym wziąć ślub w Niemczech ale mam problem z zaakceptowaniem zaświadczenie o zdolności prawnej do zawarcia małżeństwa wydanego przez polski urząd (bo nie można na jego podstawie zidentyfikować osoby z którą chce wziąć ślub). Czy istnieje jakaś procedura w takich przypadkach? A możne istnieje przepis UE mówiący o tym ze Niemcy muszą ten dokument zaakceptować?

A co to za dokumet??? Powinno byc zaswiadczenie z USC a w nim Imie Nazwisko data urodzenia imiona rodzicow, do tego pelny akt urodzenia.Wszystko przetlumaczone na j.niemiecki(najlepiej w Niemczech )

Nie wiem co zawiera u Ciebie ten dokumet , ze nie mozna zidentyfikowac tej osoby ...

Zaświadczenie o zdolności prawnej do zawarcia małżeństwa za granicą : dostalam USC w Polsce oczywiscie przetlumaczony jest na niemiecki.

Jako dane osoby z ktora sie chce zawrzec zwiazek jest imie nazwisko i narodowosc. Urzad miasta w Niemczech chcialby miec tam: date urodzenia, adres zamieszkania oraz numer dowodu.

No i mieli racje.Ja wlasnie mialam takie zaswiadczenie ze wszystkimi danymi.
Dla ciekawosci (moze juz wiesz) taki dokument wazny jest 3 miesiace

Sprawdzalismy w urzedzie w Polsce: taki wzor obowizuje i innego nie ma. (sprawdzone w Prawo o aktach stanu cywilnego)

Oczywiscie wiem o 3 miesiacach dlatego sie tak denerwujemy.

Ostatnia edycja:
No to przykro mi. :( Ja mialam wszystkie dane wpisane.
Wlasnie przeczytalam, ze takie zaswiadczenie mozna dostac w konsulacie polskim.Moze tam trzeba probowac...

Ostatnia edycja:
Takie zaswiadczenie trzeba przeslac do ministerstwa sprawiedliwosci o nadanie kaluzuli Apostille. I dopiero tak jest wazne dla niemieckich urzedow

To nie jest prawd,a bo Niemcy i Polska sa strona Konwencji Haskiej zwalniajacej panstwa czlonkowskie z obowiazku uzyskiwania apostille na dokumentach stanu cywilnego

Personenstandsurkunden und Ehefähigkeitszeugnisse, die von einem Vertragsstaat nach dem Muster der Übereinkommen der Internationalen Kommission für das Zivil- und
Personenstandswesen (CIEC-Übereinkommen) ausgestellt werden, sind in Deutschland von jeder Förmlichkeit befreit. Vertragsstaaten des Übereinkommens vom 08.09.1976 (Ausstellung mehrsprachiger Auszüge aus den Personenstandsbüchern: Geburtsurkunde, Heiratsurkunden, Sterbeurkunden) sind u.a. die Republik Polen und die Bundesrepublik Deutschland.

Przepraszam za pomylke, chodzi oczywiscie o ministerstwo spraw zagranicznych. >Wszystkie szczegoly wysle wieczorem, lacznie z danymi kont do wniesienia oplaty.
Natomiast do POGODNIAK. Co jest Prawda to wiem najlepiej, poniewaz wychodzilam za maz w Niemczech i bez klauzuli Apostille nie przyjeli zaswiadczenia. I jak sie klocic z niemieckim USC.

Podana powyzej przeze mnie informacja jest ze strony niemieckich przedstawicielstw dyplomatycznych w Polsce.
Nie wiem, kiedy wychodzilas za maz, ale Polska dopiero dosyc niedawno przystapila do tej konwencji.
A z urzednikami USC nie trzeba sie "klocic", tylko podac im podstawe prawne i poprosic o pisemna odmowe uznania dokumentu z uzasadnieniem, gwarantuje, ze 3 razy sprawdza, czy maja racje, zanim taka pisemna odmowe wysla

Znalazłam do tej pory:

§ 1309
Ehefähigkeitszeugnis für Ausländer

(1) Wer hinsichtlich der Voraussetzungen der Eheschließung vorbehaltlich des Artikels 13 Abs. 2 des Einführungsgesetzes zum Bürgerlichen Gesetzbuche ausländischem Recht unterliegt, soll eine Ehe nicht eingehen, bevor er ein Zeugnis der inneren Behörde seines Heimatstaats darüber beigebracht hat, dass der Eheschließung nach dem Recht dieses Staates kein Ehehindernis entgegensteht. Als Zeugnis der inneren Behörde gilt auch eine Bescheinigung, die von einer anderen Stelle nach Maßgabe eines mit dem Heimatstaat des Betroffenen geschlossenen Vertrags erteilt ist. Das Zeugnis verliert seine Kraft, wenn die Ehe nicht binnen sechs Monaten seit der Ausstellung geschlossen wird; ist in dem Zeugnis eine kürzere Geltungsdauer angegeben, ist diese maßgebend.

(2) Von dem Erfordernis nach Absatz 1 Satz 1 kann der Präsident des Oberlandesgerichts, in dessen Bezirk das Standesamt, bei dem die Eheschließung angemeldet worden ist, seinen Sitz hat, Befreiung erteilen. Die Befreiung soll nur Staatenlosen mit gewöhnlichem Aufenthalt im Ausland und Angehörigen solcher Staaten erteilt werden, deren Behörden keine Ehefähigkeitszeugnisse im Sinne des Absatzes 1 ausstellen. In besonderen Fällen darf sie auch Angehörigen anderer Staaten erteilt werden. Die Befreiung gilt nur für die Dauer von sechs Monaten.

Urzad akceptuje sam dokument (nie chce Apostille) nie wie co zrobic bo jest mniej danych niz w przypadku odpowiedniego dokumentu w Niemczech. Trzeba urzedniczki 'naprowadzic' na rozwiazanie.

Wydrukuj jej to ze strony konsulatu Niemiec we Wroclawiu i pokaz:

Personenstandsurkunden und Ehefähigkeitszeugnisse, die von einem Vertragsstaat nach dem Muster der Übereinkommen der Internationalen Kommission für das Zivil- und
Personenstandswesen (CIEC-Übereinkommen) ausgestellt werden, sind in Deutschland von jeder Förmlichkeit befreit. Vertragsstaaten des Übereinkommens vom 08.09.1976 (Ausstellung mehrsprachiger Auszüge aus den Personenstandsbüchern: Geburtsurkunde, Heiratsurkunden, Sterbeurkunden) sind u.a. die Republik Polen und die Bundesrepublik Deutschland.

Do ilona12345 Ja mialam zwykly swistek z USC, gdzie bylo zawarte moje imie nazwisko data urodzenia miejscowosc i to wszytko.Przetlumaczone przez tlumacza przysieglego w pl. Jedynie co trzeba bylo w niemczech przetlumaczyc to postanowienie sadu o rozwodzie. ...kropka i konic.....
Po prostu ta osoba trafila na polskiego i niemieckiego urzednika, ktorzy sobie jakies bzdury wymyslaja.
Bez daty urodzenia tez powinno byc takie pismo przyjete w niemczecha w polsce laski nie robia jezeli te dane wpisza.Jak pisalam wczesniej, taki papier mozna zalatwic w konsulacie polskim w niemczech.

Elvi, wychodzilam za maz w 2012 w lipcu. Przepychanki ze Standesamtem trwaly dlugo . Nawet w polskim ministerstwie mowiono mi, ze sie kierowniczka uwziela, bo oni juz dawno nie mieli takiego przypadku. W sasiedniej gminie juz nie robili takich problemow, ale to wiem ze slyszenia.
Zaden konsulat nie wyda zaswiadczenia o zdolnosci do zawarcia malenstwa. Ani podobnego druku.
Natomiast, jak sie czepiaja w Nimczech, klauzula Apostille jest wystarczajaca. Potwierdzenie wyroku rozwodowego mozna w polskich sadach otrzymac w trzech jezykach: polskim, to oczywiste, w niemieckim i angielskim. Nie trzeba juz udawac sie do tlumacza.
Pogodniak: jezeli Standesamt nie przyjmuje dokumentow albo podwaza wiarygodnosc przedstawianych, to chce sie tylko szybko zalatwic sprawe i dostarczyc to co oni chca, jak zaczelabym wyjasnianie pisemne, to raz, ze przepadlby termin do zawarcia malzenstwa i trzeba by znowu jechac do Polski a druga sprawa, slub to cos pieknego a jak na poczatku zaczynaja sie nerwy i szrpanina, to mija cos co jest niepowtarzalne w takim zyciowym wydarzeniu.

witam mam patanko jakie sa koszta zeby z konsulatu polskiego w niemczech dostac swiadectwo zdolnosci zawarcia malezenstwa?? z gory dziekuje

Mam pytanie związane z temat. Mój narzeczony jest Niemcem i chcemy wziąć ślub w USC w Polsce. Potrzebujemy do tego zaświadczenia o możliwości zawarcia małżeństwa dla niego. W niemieckim urzędzie powiedzieli nam że wymagają do tego moje zaświadczenia o stanie cywilnym z Apostille.

I tu jest moje pytanie. Czy ten dokument naprawdę potrzebuje Apostille czy też jest to wymysł niemieckiej urzędniczki? Sprawdzałam różne umowy międzynarodowe i konwencję np. Commission Internationale de l'Etat Civil konwencja nr 3 ratyfikowana przez Polskę i Niemcy lub konwencję nr 17 ratyfikowana przez Polskę, a przez Niemcy tylko podpisana. Dodatkowo konwencja Haska oraz umowa unii europejskiej o obowiązku akceptowania dokumentów konsularnych Europäisches Übereinkommen zur Befreiung der von diplomatischen oder konsularischen Vertretern errichteten Urkunden von der Legalisation. Czy ktoś z was zna jakiś dokładny przepis niemiecki który określa czy urząd niemiecki może odmówić przyjęcia polskiego dokumentu o stanie cywilnym czy też jest to ich obowiązek?

Z góry dziękuję za odpowiedź!

Ostatnia edycja:
Ja mialam zaswiadczenie z USC przetlumaczone przez tlumacza przysieglego na j. niemiecki...dokumet wazny 3 miesiace .

Powrót