Zaświadczenie z KRK

• Autor wątku Autor wątku piasek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piasek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
Mam pytanie, otóż w sierpniu 2002r zostałem zatrzymany za posiadanie marihuany (0.5 gram :/),wyrok: 3lata pozbawienia wolności w zaw. na 6m-cy. Jednak w październiku 2002 znów wpadaka:mad:, prowadzenie samochodu po alko. (wyrok 12 m-cy bez prawka i kara pieniężna). Od tego czasu nie miałem przygód z łamaniem prawa.

Pytanie:
Czy teraz, po upływie tylu czasu mogę uważać się za osobę niekaralną??, czy dostane zaświadczenie o niekaralności z sądu??, nie będę widniał jako osoba karana w KRK??, i czy dyskwalifikuje mnie to przed staraniem się o pracę w policji??

Proszę o pomoc, z góry thx :)

Art. 106 k. k. Z chwilą zatarcia skazania uważa się je za niebyłe; wpis o skazaniu usuwa się z rejestru skazanych.

Art. 107 par. 1 W razie skazania na karę pozbawienia wolności wymienioną w art. 32 pkt 3 (czyli pozbawienia wolności) lub karę 25 lat pozbawienia wolności, zatarcie skazania następuje z mocy prawa z upływem 10 lat od wykonania lub darowania kary albo od przedawnienia jej wykonania.

§ 2. Sąd może na wniosek skazanego zarządzić zatarcie skazania już po upływie 5 lat, jeżeli skazany w tym okresie przestrzegał porządku prawnego, a wymierzona kara pozbawienia wolności nie przekraczała 3 lat - czyli odpada

Nadal jesteś osobą widniejąca w KRK.

Nie dostaniesz w związku z tym zaświadczenia z KRK o niekaralności.

Praca w Policji - nigdy - art. 25 ustawy o policji mówi o przesłance nieposzlakowanej opinii, a Ty rękojmi nieposzlakowanej opinii nie dajesz.

piasek napisał:
wyrok: 3lata pozbawienia wolności w zaw. na 6m-cy.

Czy pewny jesteś, że dostałeś taką kare?

A oprócz tego to twój post jest mało czytelny.

Lexior chyba nie zajażyłeś do końca postu kolegi piaska on chyba nie dostał kary bezwzględnego pozbawienia wolności. A jak dostał to znaczy, że ja mam problemy z czytaniem ze zrozumieniem...:D

Ostatnia edycja:
No ale skoro dostał zawiasy to skazanie uległo zatarciu w 2006 roku więc jest nie karany.... ale o pracy w policji i tak nie masz co myślec

Tak tak Legis dostałem 6 m-cy w zawieszeniu na 3 lata (nie dostałem kary bezwzględnego pozbawienia wolności - tylko w zawieszeniu), masz racje.
Czyli moge spokojnie wyciągnąć zaświadczenie niekaralności?? :).

Wielkie dzięki,
a.... do Policji i tak nie zamierzałem iść:)

Napisz jeszcze czy ten drugi czyn który popełniłeś to było wykroczenie czy sprawa karna ?

To zalezy,kiedy zaplaciłeś wszystkie nalezności. Zatarcie kary grzywny powinno nastapić po 5 latach od wykonania kary, czyli zapłaty.

Faktycznie źle rozumowałem, co do przestępstwa narkotykowego zatarcie skazania nastąpiło z upływem 6 miesięcy od zakończenia okresu próby.

Art. 76. § 1. Skazanie ulega zatarciu z mocy prawa z upływem 6 miesięcy od zakończenia okresu próby.
§ 2. Jeżeli wobec skazanego orzeczono grzywnę lub środek karny, zatarcie skazania nie może nastąpić przed ich wykonaniem, darowaniem albo przedawnieniem ich wykonania; nie dotyczy to środka karnego wymienionego w art. 39 pkt 5

Mój błąd, poprawiam:-)

Za 2 czyn czyli prowadzenie samochodu po % (październik 2002r.) też była sprawa karna, rozprawa odbyła się - koniec 2002r, a należności z tego tytułu zapłaciłem zaraz na początku 2003r.

Powrót