Zaświadczenie z KRK

• Autor wątku Autor wątku idiota89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

idiota89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witajcid, zostałem skazany prawomocnym wyrokiem 8 lutego 2022 (1 rok na 2zawieszenia). Zgodnie z prawem w sierpniu 2025 powinienem dostać zaświadczenie o niekaralności. Byłem po zaświadczenie w październiku i go nie dostałem.

Okazało się, że sędzia w wydanym wyroku nie orzekł w jaki sposób mają być zniszczone dowody rzeczowe. Pani w sądzie powiedziała, że niestety zdarzają sie takie sprawy. Przekazała mi również, że muszą dostać potwierdzenie z policji, ze dowody rzeczowe zostały zutylizowane i wtedy sąd prześle do KRK informacje i dostanę kwit. Czy mogę coś z tym zrobić? Jak sprawę przyspieszyć? Jestem załamany. Dopiero w środę idę do swojego prawnika.

idiota89 napisał:
Przekazała mi również, że muszą dostać potwierdzenie z policji, ze dowody rzeczowe zostały zutylizowane i wtedy sąd prześle do KRK informacje i dostanę kwit.
Taka zależność nie istnieje. O zaświadczenie z KRK można wystąpić w każdym momencie. Stwierdzenie niekaralności nie jest powiązane ani z formalnym wydaniem postanowienia co do tego jak i tym bardziej z ich zniszczeniem a z zatarciem skazania. Bieg okresu potrzebnego do zatarcia skazania nie jest uzależniony od rozstrzygnięcia przez sąd o dowodach rzeczowych.

No to coś mi tu nie gra. Zatarcie skazania z mocy prawa powinno nastąpić w sierpniu 2025 a pani mi powiedziala, że do czasu zniszczenia dowodów rzeczowych nie prześlą informacji do KRK. Czekam na kontakt od prawnika

Powrót