zaświadczenie z uczelni a alimenty od komornika

• Autor wątku Autor wątku aleks40
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aleks40

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Witam! Krótko opisze moja sytuację i zadam pytanie z prośbą o odpowiedź. Otóż płacę alimenty przez Komornika na córke która ma 20 lat. Do chwili obecnej córka miała przyznany Fundusz alimentacyjny. Ja wpłacałem alimenty bieżące i część zaległych które powstały gdy tego funduszu nie było. W FA nie mam żadnych zaległośći. Pozostała mi tylko część do spałty dla córki. Od października był przyznany nowy fundusz na ten rok lecz po dwóch miesiącach uzyskałem pismo,że córka z funduszu zrezygnowała lecz złożyła od grudnia oświadczenie u komornika,że dalej będzie przez niego pobierać alimenty.
Proszę o informację czy córka powinna przedłożyć zaświadczenie ze szkóły u komornika,że sie uczy czy samo jej oświadczenie wystarczy aby komornik przelał jej bieżące i zaległe alimenty?
Dodam, że zapewne przy składaniu wniosku o Fundusz ALimentacyjny z kórego zrezygnowałą zapewne takie zaswiaczenie przedłożyła (lecz to było w Urzędzie Gminy, która wypłacała alimeny, które wpłacałem przez komornika).Proszę pilnie o odpowiedź i z góry dziękuję

Witam.
Nie wiem co zrobiła w FA i dlaczego tam świadczenia nie pobiera ale co do komornika to sprawa jest jasna. U komornika nikt nie pyta czy się córka uczy czy pracuje czy cokolwiek innego. Jeżeli córka ma wyrok z klauzulą to jest to podstawa do działania dla komornika.

Jeżeli córka się już nie uczy, pracuje, lub też wyszła za mąż czy tez posiada majątek z którego jest w stanie się samodzielnie utrzymać to powinien Pan złożyć do sądu stosowne pismo o uchylenie obowiązku alimentacyjnego bądź też o jego zmniejszenie ze względu na zmianę sytuacji finansowej córki.
Do momentu wydania takiego orzeczenia przez sąd komornik nie będzie miał podstawy aby zaprzestać egzekwowania od Pana alimentów.

Powrót