Zaświadczenie z US o dochodach netto

• Autor wątku Autor wątku madzia3
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

madzia3

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Upoważniłam osobę do pobrania zaświadczenia z Urzędu Skarbowego o dochodach netto. Odmowa wydania uzasadniona była brakiem danych w systemie, ponieważ pierwszy raz się rozliczałam (dane wprowadzone będą do 3 miesięcy :rolleyes:). Muszę osobiście wstawić się w US z kserem wypełnionego wcześniej PIT-37 i wówczas mogę otrzymać zaświadczenie. Problem tkwi w tym, że nie mieszkam w miejscu zameldowania.
Pytania: Czy muszę mieć ksero PIT-37? Czy mogę udać się do US w miejscu zamieszkania i poprosić o zaświadczenie?

Zgodnie z art chyba 17 ustawy Ordynacja podatkowa, właściwość urzędu skarbowego określa się wg miejsca zamieszkania podatnika - a nie zameldowania.
Jeżeli mieszkasz np w Łodzi, a meldunek masz w Katowicach, to zmień właściwość urzędu skarbowego.
Gdy np do 25 kwietnia mieszkałaś w Katowicach i tam rozliczyłaś PIT a z 1 maja 2009 przeniosłaś się do Łodzi, wówczas można by żądać od nowego US tego zaświadczenia (ale to długotrwałe i problematyczne).
W praktyce, jeśli od dawna mieszkasz w Łodzi a US nie zmieniłaś celowo, napisz upoważnienie dla mamy na kartce w kratkę, wręcz kopię PIT (tą z potwierdzeniem złożenia przez US) i słowem nie wspominaj o tym że mieszkasz gdzie indziej - najprościej, najszybciej.

Powrót