zaswiadczenie z zusu...

• Autor wątku Autor wątku magdakiti
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

magdakiti

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
witam! mam powazny problem!! niestety nie znam sie za bardzo na przepisach (a szkoda) oraz na dzialaniach bankowych, ale mam pewnien dylemat.. Mianowicie, starm sie o kredyt na mieszkanie, prowadze dzialalnosc gospodarcza, jednak, od roku czasu jest ona zawieszona, ale oplacam skladki na ubezpieczenie zdrowotne i spoleczne. potrzebowalam zaswiadczenia o zarobkach aby uzyskac kredyt, mam takie zaswiadczenie, jednkaze osoba ktora mi je wydala nei oplaca za mna zadnych skladek. w zwiazku z tym, jezel bank prosi o deklaracje z zusu o o moich skladkach, a raczej o tych, ktore placi za mnie moj pracodawca, to czy mam dostarczyc zzaswiadczenie o skladkach ktore sama place???? Czy jezeli ktos mnie zatrudnil, w czasie gdy prowadze dzialanosc, i sama oplacam skladki do zusu, tez musi za mnie cos placic? czy musi mnie zglaszac do zusu? czy nie? bardzo prosze o rade, bo jest to powazna sprawa, od tego zalezy czy bede miala gdzie meiszkac od nastepnego miesiaca...

[cytat="magdakiti"]jezel bank prosi o deklaracje z zusu o o moich skladkach, a raczej o tych, ktore placi za mnie moj pracodawca, to czy mam dostarczyc zzaswiadczenie o skladkach ktore sama place???? [/cytat]

To kto w końcu płaci te składki?
Pracodawca ? Czy Pani?? Sama Pani pisze, że działalność jest zawieszona :)
Przy działalności gospodarczej bank zapewne będzie chciał informacji z urzędu skarbowego.

Banki przed udzieleniem kredytu wymagają od prowadzących działalność gospodarczą zaświadczenia o niezaleganiu z płaceniem składek ZUS i zaliczek na podatek dochodowy.

Natomiast nie rozumiem pytania o ubezpieczenie pracownika.
Zgłoszenie do ubezpieczeń i odprowadzanie składek, to obowiązek pracodawcy.
Nie ma tu żadnego znaczenia czy ktoś prowadzi działalność gospodarczą, czy też nie prowadzi.

rozumiem, no ale jesli ja sama odprowadzam skladki w ramach dzialalnosci, to pracodawce u ktyoregopracuje na umowe o prace, rowiez musi cos placic??? a kredyt staram sie uzyskac nie na dzialalnosc lecz na umowe o prace.

Czy naprawdę ma Pani zawartą umowę o pracę?
Każdy pracodawca wie, że jego obowiązkiem jest zgłoszenie pracownika do ubezpieczeń i regularne opłacanie składek (w części finansowane z wynagrodzenia pracownika, w części finansowane przez pracodawcę).
Pisze Pani o "zawieszonej" działalności.
Jakie składki Pani opłaca? Jak wyglądało te "zawieszenie"?
Przypominam, że nie ma prawnej możliwości "zawieszenia" działalności.
(Prócz karty podatkowej). Natomiast w ZUS należy wyrejestrować i płatnika i ubezpieczonego.

prowadze dzialalnosc od 3 lat, opalcam skladki regularnie co miesiac na ubezpieczenie zdrowotne i spoleczne. i to wszytko. musialam zrezygnowac z prowadzenia dzialalnosci, wiec moja ksiegowa zawiesila mi dzialalnosc. wyglada to tak, ze nie rozliczam sie z US, a deklaracje do zus sa wysylane zerowe. niestety nie mam teraz kontaktu z ksiegowa moja, poniewaz wyjechalam i nie mgoe sie z nia skontaktowac w kadym razie jestem zatrudniona na umowe o prace w innej firmie. z tego co sie dowiedzilam (bo ciezko sie porozumiec z moim szefem) nie oplacaja za mnie nic w zusie. wiec teraz to juz naprawde sama nie wiem jak to jest. interesuje mnie tylko to, czy jesli sama place zus, to czy moj pracodawca tez powinien? przepraszam za klopot, i nie moznosc zrozumienia mnie, ale jestem z clakiem innej branzy i nie znam sie kompletnie na zusach, urzedach skarbowych itd...

dodam ze nie jestem vatowcem, a prowadze dzialanosc na ksiazce Pi R

Brzmi to wszystko jak bajka.
Nie ma Pani kontaktu z księgową, a opłaca składki i co to za "zerowe" deklaracje? Nie ma czegoś takiego. Jest to bzdura. Skąd Pani wie w jakiej wysokości składki musi Pani opłacić?
Tak samo między bajki można włożyć to, że ktoś zatrudnił pracownika i nie płaci za niego składek. Zbyt duże to ryzyko.

kontaktu nie mam z nia od 2 dni, poniewaz wyjechalam! co miesiac na 10 ksiegowa wylicza mi w jakiej wysokosci mam placic skladki! co w tym nie zrozumialego?
jezeli sama place skaldki w ramach mojej dzialalnosci, to moj "drugi" pracodawca rowniez ma oplacac za mnie to co sama place za siebie???

Pani chyba nie do końca rozumie w czym rzecz.
1. Pisała Pani, że składa zerowe deklaracje do ZUS, no to w końcu coś tam Pani płaci, czy składa tylko zerowe deklaracje? Wpłaty do ZUS powinny odzwierciedlać kwoty wynikające ze stosownych deklaracji.
2. Nie ma czegoś takiego jak zawieszenie działalności gospodarczej poza kartą podatkową - o czym pisał Pan Janusz.
3. Jeżeli pracuje pani na podstawie umowy o pracę to pracodawca bezwzględnie musi Panią zarejestrować w ZUS jako osobę ubezpieczoną i musi opłacać składki!!!
4. Jeżeli jednocześnie jest pani zatrudniona na podstawie umowy o pracę oraz prowadzi dg, przy czym pracodawca opłaca Pani składki od przynajmniej minimalnego wynagrodzenia za pracę - nie musi pani opłacać składek ZUS z dg (ale może to Pani robić dobrowolnie). Należy jednak opłać składkę na ubezpieczenie zdrowotne. Zatem składka na ubezpieczenie zdrowotne w tym przypadku będzie płacona z dwóch tytułów: umowy o pracę oraz działalności gospodarczej.

Pani Magdo, uporządkujmy to troszeczkę.
Prowadzi Pani podatkową księgę przychodów i rozchodów, nie jest Pani 'Vatowcem', od 3 lat opłaca Pani składki ZUS (społeczne i zdrowotne).
Nie podała Pani, czy korzysta z preferencyjnego opłacania składek ZUS.

1. Nie ma Pani żadnej możliwości "zawieszenia" swej działalności i Pani księgowa nie mogła jej zawiesić w US - jeśli Pani powiedziała, że zawiesiła działalność, to lepiej byłoby zmienić księgową. :wink:
2. Do US od nowego roku nie składa się żadnych miesięcznych deklaracji (PIT-5). Będzie dopiero roczne rozliczenie.
3. W ZUS nie ma żadnej prawnej możliwości "zawieszenia" działalności.
4. Do ZUS nie składa się żadnych "zerowych" deklaracji - po prostu takowych nie ma.
5. O ile podjęła Pani pracę i ma podpisaną umowę o pracę (nie zlecenie), to obowiązkiem pracodawcy było zgłosić Panią w terminie 7 dni od podpisania umowy do ZUS jako osobę ubezpieczoną. Nie ma możliwości ominięcia tego.
6. Obowiązkiem pracodawcy jest comiesięczne odprowadzanie składek za pracowników.
7. Jeśli pracownik zarabia co najmniej najniższą krajową (936 zł brutto), a jednocześnie prowadzi działalność gospodarczą, to z działalności gospodarczej obowiązkowe jest tylko ubezpieczenie zdrowotne.
Pani księgowa powinna Panią wyrejestrować z ubezpieczeń i zarejestrować tylko z ubezpieczeniem zdrowotnym.
8. Pani pracodawca (o ile to jest pracodawca) zobowiązany jest do comiesięcznego naliczania i odprowadzania za Panią składek ubezpieczenia społecznego i zdrowotnego, a składki na FP tylko wówczas gdy zarobek jest równy lub przekracza 936 zł brutto.

Powrót