Zaświadczenie że jestem uczniem - problem

• Autor wątku Autor wątku sebaggg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sebaggg

Użytkownik
Odpowiedzi
82
Witam,

Byłem dziś w sekretariacie i ludzie którzy tam pracują, oraz Pani dyrektor nie chcieli mi wydać zaświadczenia że jestem uczniem ich szkoły, powodem do tego jest zaległość w opłaceniu opłaty za brak frekwencji w danym miesiącu oraz za egzaminy. Dyrektora mówiła mi że taki mają regulamin, a co na to prawo ? Prawo jest przecież ponad regulamin szkoły.

Potrzebuję te zaświadczenie do pracy oraz alimentów. Czy mają prawo mi nie wydać zaświadczenia że jestem uczniem ich szkoły ? Na co mam się powołać ?

Dodam że do pracy potrzebuje pilnie te zaświadczenie, ponieważ inaczej nie dostane wypłaty....

A co to za praca, w której wypłata jest uzależniona od zaświadczenia ze szkoły?

Szkoła winna wydać CI takie zaświadczenia, Figurujesz w Księdze uczniów/słuchaczy prowadzoną przez tą szkolę I to jest podstawa do żądania takiego zaświadczenia. Szkoła może jednak zapisać w tym zaświadczeniu informację o tym, ze nie uczęszczasz na zajęcia.
Swoje roszczenia finansowe szkoła może dochodzić na drodze sądowej.

M a x - Bez zaświadczenia będą zmuszeni potrącić mi wszystkie składki...

rawla - Jest jakiś przepis prawny mówiący o tym ? Ponieważ mówiłem dyrektorce że polskie prawo jest ponad regulaminem szkoły i że jeśli jestem uczniem to są zobowiązani mi wystawić takie zaświadczenie, ale ona odpowiedziała mi że żadnego zaświadczenia mi nie wystawią.

Ostatnia edycja:
Kodeks Postępowania Administracyjnego
Art. 217. § 1. Organ administracji publicznej wydaje zaświadczenie na żądanie osoby ubiegającej się o zaświadczenie.

§ 2. Zaświadczenie wydaje się, jeżeli:

1) urzędowego potwierdzenia określonych faktów lub stanu prawnego wymaga przepis prawa;

2) osoba ubiega się o zaświadczenie ze względu na swój interes prawny w urzędowym potwierdzeniu określonych faktów lub stanu prawnego.

§ 3. Zaświadczenie powinno być wydane bez zbędnej zwłoki, nie później jednak niż w terminie siedmiu dni.

§ 4. 84) Zaświadczenie wydaje się w formie dokumentu elektronicznego, opatrzonego bezpiecznym podpisem elektronicznym weryfikowanym za pomocą ważnego kwalifikowanego certyfikatu, jeżeli zażąda tego osoba ubiegająca się o zaświadczenie.

Art. 218. § 1. W przypadkach, o których mowa w art. 217 § 2 pkt 2, organ administracji publicznej obowiązany jest wydać zaświadczenie, gdy chodzi o potwierdzenie faktów albo stanu prawnego, wynikających z prowadzonej przez ten organ ewidencji, rejestrów bądź z innych danych znajdujących się w jego posiadaniu.

§ 2. Organ administracji publicznej, przed wydaniem zaświadczenia, może przeprowadzić w koniecznym zakresie postępowanie wyjaśniające.

Dotyczy się to również do szkoły policealnej dla dorosłych AP edukacja ?

Powrót