Zatajenie choroby podczas zawierania ubezpieczenia

• Autor wątku Autor wątku ZBIGNIEW87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

ZBIGNIEW87

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. Podczas zawierania polisy na zycie zatailem chorobe psychiczną. Do teraz nie wiedziałem ze to tak istotne. Chciałbym sie dowiedzieć, czy jesli moja śmierć nastąpi z powodów niezwiązanych z chorobą, to czy ubezpieczyciel ma prawo odmowic moim bliskim wyplaty świadczenia całkowicie, czy też będzie należala się jakaś część kwoty. Czy po 3 latach zatajenie choroby psychicznej staje się nieistotne, czy w dalszym ciągu mogą być jakieś reperkusje?

Spróboje zatem placic składki dalej, moze rodzina dostanie chociaż część. Mam jeszcze jedno pytanie - jestem ubezpieczony również na cięzkie choroby oraz operacje. Jesli bede mial jakis zabieg w szpitalu i zgłosze się po odszkodowanie, a dodatkowo wyjdzie na światlo dzienne choroba psychiczna, to czy mogą odmowic mi wyplaty tego odszkodowania albo anulowac polise, czy to nie bedzie miało związku?

Jeżeli pobyt w szpitalu lub operacja będą spowodowane chorobą psychiczną to w okresie do 3 lat od zawarcia możesz otrzymać odmowę z uwagi na zatajenie.
Jeżeli będą inne przyczyny operacji, leczenia itp. to sam fakt zdiagnozowanej choroby psychicznej nie ma znaczenia.
Pobyty związane z leczeniem chorób psychicznych u większości ubezpieczycieli nie są objęte odpowiedzialnością, więc za taki pobyt raczej nawet po upływie 3 lat nic nie dostaniesz.

Rodzina dostanie całość należnego świadczenia, jeżeli powodem śmierci nie będzie choroba psychiczna.

Polisy anulować nie mogą.

KJ8 napisał:
Polisy anulować nie mogą.
Ale mogą podnieść składkę z uwagi na wyższe ryzyko, jeśli na jaw wyjdą okoliczności mające wpływ na ocenę ryzyka.

Jeżeli to jest grupówka to nie mogą. Ale tego co to za ubezpieczenie.

Przy grupówkach nie podaje się takich danych- przyjmują wszystkich jak leci, oprócz tych, którzy są aktualnie na zasiłkach chorobowych.
Tylko w kwestionariuszu oceny ryzyka do polis indywidualnych są pytania o choroby.

W niektórych grupówkach też pojawiły się ankiety medyczne.

Powrót