Zatajenie spadkobierców przed sądem

• Autor wątku Autor wątku joannamucha
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

joannamucha

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Cześć wszystkim 🙂
Mam pytanie, jak przed mającą odbyć się w najbliższym czasie sprawą o stwierdzenie nabycia spadku powiadomić sąd, że należę do grona spadkobierców ustawowych.
Dziś dowiedziałam się w sądzie, że po zmarłej niecałe pół roku temu babci została założona w sądzie sprawa o stwierdzenie nabycia spadku. Ja oraz moje rodzeństwo jesteśmy spadkobiercami ustawowymi (nasz ojciec, czyli syn babci, już nie żyje). Przez telefon dowiedziałam się jedynie, że nie jestem uczestniczką postępowania, więc nie zostaną mi udzielone żadne informacje. Rozprawa ma się odbyć za dwa tygodnie.
Podejrzewamy, że pozostali spadkobiercy (nasi wujkowie, czyli synowie babci) zataili we wniosku o stwierdzenie nabycia spadku nasze istnienie. Uważamy tak, ponieważ mieliśmy z wujkami kontakt i próbowali nas oni namówić groźbami na "dobrowolne" odrzucenie spadku po babci u notariusza, na co się nie zgodziliśmy.
Podejrzewamy więc, że zataili nasze istnienie we wniosku skierowanym do sądu, bądź też oświadczyli, że nie znają naszych adresów (to nieprawda, adresy podaliśmy im na piśmie, przeczuwając, że sprawa znajdzie finał w sądzie), żeby sprawa odbyła się bez nas.
Jak w obecnej sytuacji zgłosić i udowodnić sądowi, że również należymy do grona spadkobierców ustawowych? Co zrobić, żeby sprawa nie odbyła się bez nas? Czy wystarczy przyjść na rozprawę? Czy jest jeszcze możliwość złożenia naszego własnego wniosku o stwierdzenie nabycia spadku? Do rozprawy zostały niecałe dwa tygodnie.
Dzięki z góry za wszelkie informacje :)
Joanna

Ostatnia edycja:
joannamucha napisał:
Czy wystarczy przyjść na rozprawę?
Można skierować do sądu pismo przy czym jeżeli dysponuje Pani sygnaturą akt sprawy to należałoby ją tam umieścić. Dalej w tym piśmie trzeba by opisać sytuację - kogo dotyczy sprawa i kiedy osoba ta zmarłą, jakie jest pokrewieństwo pomiędzy Paniami a zmarłym a takżę zwrócić uwagę na bliski termin rozprawy. Do pisma warto by załączyć odpis aktu zgonu pani ojca, odpisy aktów urodzenia Pań (lub aktów małżeństwa jeżeli któraś z Pań na skutek zawarcia małżeństwa nosi nazwisko inne niż na akcie urodzenia) a także wskazać adres zamieszkania Pani oraz pani siostry oraz numery telefonów. Pismo trzeba by sporządzić w dwóch egzemplarzach. Wystarczy pismo złożyć w jednym egzemplarzu, bez opłaty. Takie pismo należałoby złożyć na biurze podawczym sądu spadku (sądu rejonowego rozpatrującego sprawę) a na drugim egzemplarzu pisma otrzyma Pani potwierdzenie wpływu. Dodatkowo można skan takiego pisma wysłać jeszcze pocztą elektroniczną na adres sekretariatu wydziału cywilnego sądu, który będzie rozpoznawał sprawę. Generalnie jeżeli w sprawie o stwierdzenie nabycia spadku nie wezmą udziału osoby uprawnione do dziedziczenia to takie postanownienie (nawet prawomocne) można uchylić i w jego miejsce wydać nowe więc to nie jest tak, że sprawa nie jest stracona nawet przy nieuczciwym zachowaniu członków rodziny.

Dziękuję za tak szczegółową odpowiedź. Czy pomimo tego, że nie jesteśmy obecnie uczestnikami postępowania, zostaniemy przez Sąd wpuszczone na rozprawę?

Powrót