Zatajono przede mną historię auta, które kupiłem

• Autor wątku Autor wątku pyra81
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pyra81

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
witam, kupiłem auto 4 m-ce temu, teraz odkryłem że ma nie oryginalny lakier, mianowicie zmieniono mu kolor. Wiedziałem, że było wcześniej lekko uszkodzone ale nie poinformowano mnie że został cały malowany. Co w związku z tym, czy mam prawo do jakiś roszczeń w stosunku do sprzedającego?

temat do działu cywilnego raczej. hmmm jesli jakiekolwiek roszczenie to wynikające z przepisów o rekojmi przy sprzedazy- choć jesli zostałes poinformowany ze samochod był uszkodzony to nie wiem czy roszczenie z tego tytułu byloby zasadne. czy w umowie kupna tego samochodu nie byo czasem punktu ze stan techniczny samochodu jest Ci znany??

Z powodu samego przemalowania, jeżeli celem była zmiana koloru nadwozia, trudno cokolwiek sobie rościć - nie powoduje to chyba spadku wartości auta.
Inna sprawa, jeżeli samochód był lakierowany z powodu poważnej naprawy powypadkowej. Jeżeli sprzedający zataił to, że auto brało udział w poważnym wypadku i jest po kapitalnym remoncie, to może być to podstawą do roszczeń lub rozwiązania umowy.
Obecność lub nie zapisu w umowie o znajomości stanu technicznego pojazdu jest mało istotna.

Powrót