zatarcie skazania - jazda w stanie nietrzewosci

• Autor wątku Autor wątku sachcik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sachcik

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Witam. Naczytałem sie troche o zatarciu skazania ale nie dokonca kapuje to i nie wiem jak to bedzie w mojej sytuacji.
Dostalem 6 miesiecy w zawiasach na 3 lata, 1 rok zakazu prowadzenia pojazdow, grzywne 300 zl i kuratora...
Przeczytałem to:
Sąd może na wniosek skazanego zarządzić zatarcie skazania już po upływie 5 lat, jeżeli skazany w tym okresie przestrzegał porządku prawnego, a wymierzona kara pozbawienia wolności nie przekraczała 3 lat.

I sie ucieszylem że juz po 5 latach bede czysty (policjant mi mowil że dopiero po 10 latach to mi zniknie). Ale potem przeczytałem to:

Jak wynika z przytoczonych przepisów, zatarcie skazania może nastąpić na wniosek lub z urzędu.
Zatarcie skazania na wniosek możliwe jest tylko odnośnie skazania na karę pozbawienia wolności do lat 3 ( jeżeli skazany w tym okresie przestrzegał porządku prawnego) oraz na karę grzywny lub ograniczenia wolności.
Nie jest natomiast możliwe wcześniejsze zatarcie skazania przy karze w zawieszeniu.

Szczegolnie mnie to ostatnie zdanie nie zachwyciło :/
Zeby było smieszniej potem sie doczytałem (w innym temacie) że automatyczne zatarcie skazania następuje po 6 miesiacach od upływu okresu zawieszenia... Więc wkońcu jak to jest bo już nic z tego nie wiem? Po ilu latach bede miał czysty KRK?
Dzięki za odp :)

Spokojnie jest lepiej niż myślisz :D

Otóż według art. 76 § 1 k.k. Skazanie ulega zatarciu z mocy prawa z upływem 6 miesięcy od zakończenia okresu próby.

§ 2. Jeżeli wobec skazanego orzeczono grzywnę lub środek karny, zatarcie skazania nie może nastąpić przed ich wykonaniem, darowaniem albo przedawnieniem ich wykonania; nie dotyczy to środka karnego wymienionego w art. 39 pkt 5.

Czyli jeśli zapłacisz grzywnę, upłynie rok zakazu prowadzenia pojazdów, 3letni okres próby warunkonkowego zawieszenia wykonania kary to po upływie dalszych 6 miesięcy nastąpi zatarcie skazania z mocy prawa.

Tak oto uzasadniał to SN w postanowieniu z dnia 27 lutego 1985, V KRN 49/85, OSNPG 1986, nr 2, poz. 29: "w niniejszej sprawie korzystniejsze są dla skazanego skutki prawne przy skazaniu na karę pozbawienia wolności z warunkowym zawieszeniem jej wykonania, ponieważ w tym przypadku zatarcie skazania następuje z mocy prawa z upływem 6 miesięcy od zakończenia 2-letniego okresu próby, natomiast w razie darowania kary z amnestii skazanie ulega zatarciu z mocy prawa z upływem lat 10, wcześniejsze zaś zatarcie skazania - po upływie 5 lat - uwarunkowane jest wysokością orzeczonej kary oraz zachowaniem się skazanego i podlega ocenie sądu".

aha czyli za 3,5 roku bede czysciutki i niekarany :) DZieki :)

Lex'ior a jak jest z tym zatarciem w następujacej sytuacji:
wyrok uprawomocnił się 26.04.2007 r. (sześć miesięcy w zawieszeniu na dwa lata)
Mogę już 27.10.2009 r. uzyskać zaświadczenie o niekaralności? Co w przypadku, gdy w tym terminie nadal dane będą figurować w rejestrze?

Jeśli dane będą w KRK wówczas złóż wniosek o wykreslenie. Czasem zdarza się, że pomimo zatarcia skazania z mocy prawa wpis w KRK zostaje

Dziękuję :)
A ile trwa rozpatrzenie takiego wniosku...???

Hmmm...czyli na przykład mogę wydawać pięć razy po 50 zł, bo wniosek nie został jeszcze rozpatrzony..???

Nie, czekasz aż będzie rozpatrzony. Jeśli trwa to długo np. ponad 3 miesiące piszesz pismo z pytaniem/ponagleniem

Lex'ior raz jeszcze dziękuję za informacje :)
Zaniepokoił mnie jednak fakt, że czasem w rejestrze dane zostają dłużej, niż powinny...Często się to zdarza? Bo z moim szczęściem...echhhh...

Powrót