Zatarcie skazania -pytanie

• Autor wątku Autor wątku Klama
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Klama

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam
Chciałbym prosić o odpowiedż kiedy mogę ubiegać się i czy w ogóle o wcześniejsze zatarcie skazania w takim przypadku :
w 2004 roku w sierpniu zostałem aresztowany do sprawy nr 1 , wyrok zapadł w lutym 2007 i było to 1 rok i 10 miesiecy oraz grzywne i koszta sprawy ponieważ siedzialem dłużej niż stanowił wyrok to resztę odbytego aresztu odliczono mi od grzywny a koszta sprawy rozlozono na 36 rat ktore spłacam począwszy od maja 2008
Jednocześnie w 2006 roku gdy przebywałem w areszcie zastosowano mi drugi areszt tymczasowy do sprawy nr.2 ktora cały czas się toczy zostałem zwolniony z aresztu przed zakończeniem sprawy w kwietniu 2008 mam odsiedziane około 2 lata do tej sprawy a wyrok ustaliłem z prokuratorem na 33 miesiace oraz grzywne [ o ile Sąd się przychyli ]czyli reszta tej kary powinna być w zawieszeniu plus grzywna rozlozona na raty a sprawa ma się skończyć w maju 2009.
Jednocześnie w 2009 ma wejść na wokandę moja trzecia sprawa niejako wyłączona z dwóch poprzednich która powinna zakończyć się jeszcze w 2009 roku dobrowolnym poddaniem się karze i będzie to kara w zawieszeniu plus grzywna rozłożona na raty.

Więc kiedy mógłbym ubiegać sie o zatarcie skazania lub kiedy takie zatarcie nastąpi z urzędu ?

Uprzejmie proszę o odpowiedż. Dzięki

Ostatnia edycja:
Art. 107. § 1. W razie skazania na karę pozbawienia wolności wymienioną w art. 32 pkt 3 tj tzw ,,terminowa" kare pozbawienia wolnosci lub karę 25 lat pozbawienia wolności, zatarcie skazania następuje z mocy prawa z upływem 10 lat od wykonania lub darowania kary albo od przedawnienia jej wykonania.
Sąd może na wniosek skazanego zarządzić zatarcie skazania już po upływie 5 lat, jeżeli skazany w tym okresie przestrzegał porządku prawnego, a wymierzona kara pozbawienia wolności nie przekraczała 3 lat.
Jeżeli sprawcę skazano za dwa lub więcej nie pozostających w zbiegu przestępstw, jak również jeżeli skazany po rozpoczęciu, lecz przed upływem, okresu wymaganego do zatarcia skazania ponownie popełnił przestępstwo, dopuszczalne jest tylko jednoczesne zatarcie wszystkich skazań.
Aha, jezeli orzeczono jakies srodki karne albo grzywne to zatarcie nie moze nastapic przed ich wykonaniem oraz przed przed zaplaceniem grzywny.

Witam. Wszystko jest jasne do momentu : JEDNOCZESNE ZATARCIE WSZYSTKICH SKAZAŃ...
Co to oznacza w praktyce? Kiedy ( proszę o wskazanie konkretnego miesiąca i roku) Klama będzie mógł śmiało powiedzieć że jest OSOBĄ NIEKARANĄ??? Czy te wymienione przez niego okresy do zatarcia skazania sumują się i zatarcie nastąpi dopiero za parędziesiąt lat, czy może jest liczone inaczej?

Witam, Mam ogromną prośbę o szybką odpowiedz.
30 lat temu byłem skazany na 2 lata-odsiedziałem 1 jako młodociany wyszedłem na warunkowe zwolnienie,pózniej miałem zawieszenie też za bójkę,minęło 20 lat.Mogę dostać pracę,której tak długo poszukiwałem,ale mam przynieść papierek o niekaralność (na pytanie czy byłem karany odpowiedziałem pracodawcy ,że nie,nie byłem karany).Słyszałem ,że mogę już tak mówić po takim czasie. Bardzo proszę o podpowiedzenie mi jak to wygląda. Muszę zapłacić 50 zł za ten papierek,jest to dla mnie w tej chwili dużo.No i wstyd jak będzie na papierze,że karany.Proszę odpowiedzcie szybko,jutro muszę załatwiać papiery. Dziękuję za odpowiedż. Pozdrawiam

Jeśli nic więcej nie masz na koncie to nie powinieneś figurować w KRK.

Proszę zajrzeć do kodeksu karnego.

ROZDZIAŁ XII

Zatarcie skazania

Art. 106. Z chwilą zatarcia skazania uważa się je za niebyłe; wpis o skazaniu usuwa się z rejestru skazanych.

Art. 106a. Nie podlega zatarciu skazanie na karę pozbawienia wolności bez warunkowego zawieszenia jej wykonania za przestępstwo przeciwko wolności seksualnej i obyczajności, jeżeli pokrzywdzony byt małoletnim poniżej lat 15.

Art. 107. § 1. W razie skazania na karę pozbawienia wolności wymienioną w art. 32 pkt 3 lub karę 25 lat pozbawienia wolności, zatarcie skazania następuje z mocy prawa z upływem 10 lat od wykonania lub darowania kary albo od przedawnienia jej wykonania.

§ 2. Sąd może na wniosek skazanego zarządzić zatarcie skazania już po upływie 5 lat, jeżeli skazany w tym okresie przestrzegał porządku prawnego, a wymierzona kara pozbawienia wolności nie przekraczała 3 lat.

§ 3. W razie skazania na karę dożywotniego pozbawienia wolności, zatarcie skazania następuje z mocy prawa z upływem 10 lat od uznania jej za wykonaną, od darowania kary albo od przedawnienia jej wykonania.

§ 4. W razie skazania na grzywnę albo karę ograniczenia wolności, zatarcie skazania następuje z mocy prawa z upływem 5 lat od wykonania lub darowania kary albo od przedawnienia jej wykonania; na wniosek skazanego sąd może zarządzić zatarcie skazania już po upływie 3 lat.

§ 5. W razie odstąpienia od wymierzenia kary, zatarcie skazania następuje z mocy prawa z upływem roku od wydania prawomocnego orzeczenia.

§ 6. Jeżeli orzeczono środek karny, zatarcie skazania nie może nastąpić przed jego wykonaniem, darowaniem albo przedawnieniem jego wykonania, z zastrzeżeniem art. 76 § 2.

Art. 108. Jeżeli sprawcę skazano za dwa lub więcej nie pozostających w zbiegu przestępstw, jak również jeżeli skazany po rozpoczęciu, lecz przed upływem, okresu wymaganego do zatarcia skazania ponownie popełnił przestępstwo, dopuszczalne jest tylko jednoczesne zatarcie wszystkich skazań.

Wybaczcie, ale dalej nie wiem co w praktyce znaczy zwrot podkreślony prze ze mnie wyżej w poście " JEDNOCZESNE ZATARCIE WSZYSTKICH SKAZAŃ" i jak to się ma do Klamy. Proszę podać przybliżony termin zatarcia jego wszystkich skazań... Orientacyjnie "datowo" kiedy to nastąpi?

Jeśli przed zatarciem skazania A popełniasz przestępstwo B to oba zatrą się dopiero razem - w terminie dla czynu B (czyli A i B zatrą się jednocześnie mimo, że termin dla A minął by już wcześniej, gdyby nie art. 108 k.k.).

Od tej zasady jest wyjątek dot. kar warunkowo zawieszonych (art. 76 k.k.).

Dzięki Kadi, trochę mi rozjaśniłeś ;)

Powrót