zatarcie skazania za fałszerstwo pomoc

• Autor wątku Autor wątku maciek{}
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maciek{}

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam podrobiłem pieczątke na legitymacji szkolnej przyznałem sie do winy w porozumieniu z prokurator dostałem kare grzywny 20 stawek dziennych po 10 zł grzywne spłaciłem w terminie 30 dni po jakim czasie nastepuje zatarcie skazania i czy bede mógł wybrac świadectwo o niekaralnosci potrzebne mi do pracy niebyłem wczesniej nigdy karany za odpowiedz góry dziękuje

Zatarcie skazania z mocy prawa nastąpi po upływie 5 lat od wykonania kary grzywny . Na wniosek Sąd może zarządzic za tarcie po upływie 3 lat.

no tak art 107kk ale co w takim razie z art 76&2 są dwie opinie na ten temat i niewiem która jest własciwa lub od czego zależą sąd dał mi dwie 100 grzywny na rzecz skar. pań i orzekł przepadek legitymacj :help:

Art 76 kk odnosi się do kary pozbawienia wolności warunkowo zawieszonej ,a nie do kary grzywny.

to jak mam rozumieć to bo juz zgłupiałem :( Art. 76. § 1. Skazanie ulega zatarciu z mocy prawa z upływem 6 miesięcy od zakończenia okresu próby.
§ 2. Jeżeli wobec skazanego orzeczono grzywnę lub środek karny, zatarcie skazania nie może nastąpić przed ich wykonaniem, darowaniem albo przedawnieniem ich wykonania; nie dotyczy to środka karnego wymienionego w art. 39 pkt 5 juz nie będe wiecej męczył słowo :)

Jeżeli zostałeś skazany tylko na karę grzywny to ma zastosowanie art. 107 par 4 kk

Grzywna a zatarcie skazania

Witam
Zdaje sobie sprawe ze podobnych postow jest mnostwo jednak nadal nie udalo mi sie uzyskac odpowiedzi na moje pytanie ,
\Sytuacja jest nastepujaca
W 1999 roku mialem maly wyskok i zostalem skazany przez sad na kare grzywny ... oczywiscie wszytsko zaplacone sprawa zamknieta ...
niestety podobna sprawa miala miejsce w 2002 roku z tym ze nie bylo sprawy poddalem sie sam karze oczywiscie takze sprawa zamknieta i takze grzywna ....
Posiadalem licencje pracownika technicznej ochrony II stopnia , sprawa nie trafila do komendy wojewodzkiej( z racji zaniedban w komendzie powiatowej) wiec licencji mi nie cofnieto , ale obecnie staram sie o odnowienie uprawnien
chcialem zapytac jak wyglada sytuacja na dzien dzisiejszy czyli 2008 rok ondnosnie mojej niekaralnosci czy moge wystapic do sadu o ten papierek czy musze pisac wniosek o zatarcie skazania w takim przypadku przed staraniem sie o cokolwiek czy jest mozliwosc ze te informacje wisza na moim koncie bo musze miec pewnosc nie moge pozwolic sobie na ryzyko gdyz potrzebuje te dokumenty za granice a wiem ze zostana one potwierdzane przez rzad kraju w ktorym sie o to staram
dziekuje za zainteresowanie
Pozdrawiam

Powinno nic już nie być - grzywna się zaciera 5 lat od zapłacenia jej.

[cytat="maciek{}"]to jak mam rozumieć to bo juz zgłupiałem :( Art. 76. § 1. Skazanie ulega zatarciu z mocy prawa z upływem 6 miesięcy od zakończenia okresu próby.
§ 2. Jeżeli wobec skazanego orzeczono grzywnę lub środek karny, zatarcie skazania nie może nastąpić przed ich wykonaniem, darowaniem albo przedawnieniem ich wykonania; nie dotyczy to środka karnego wymienionego w art. 39 pkt 5 juz nie będe wiecej męczył słowo :)[/cytat]

Pragraf 1. dotyczy kary warunkowo zawieszonej (i to zarówno grzywny, ograniczenia wolności jak i pozbawienia wolności).

Paragraf 2. dotyczy sytuacji gdy wraz z warunkowo zawieszoną karą o której mowa w § 1 Sąd orzekł także jakiś środek karny (zakaz prowadzenia pojazdów, nawiązkę, świadczenie pieniężne itp.) lub grzywnę (tę można orzec jako towarzyszącą karze ograniczenia wolności lub pozbawienia wolności z warunkowym zawieszeniem jej wykonania.

Jeżeli sytuacja jest taka że np. minęło już pół roku od zakończenia okresu próby (a więc spełniony jest warunek z § 1) to skazanie nie zostanie zatarte jeżeli Sąd ustali że skazany nie spłacił jeszcze orzeczonej równocześnie grzywny bądź nie wykonał środka karnego. Zatarcie skazania będzie możliwe dopiero po uregulowaniu tych dodatkowych "obciążeń"

Re: Grzywna a zatarcie skazania

[cytat="esystem"]
chcialem zapytac jak wyglada sytuacja na dzien dzisiejszy czyli 2008 rok ondnosnie mojej niekaralnosci czy moge wystapic do sadu o ten papierek czy musze pisac wniosek o zatarcie skazania w takim przypadku przed staraniem sie o cokolwiek czy jest mozliwosc ze te informacje wisza na moim koncie bo musze miec pewnosc nie moge pozwolic sobie na ryzyko gdyz potrzebuje te dokumenty za granice a wiem ze zostana one potwierdzane przez rzad kraju w ktorym sie o to staram
dziekuje za zainteresowanie
Pozdrawiam[/cytat]

Co to zatarcia skazania w Krajowym Rejestrze Karnym to zgadzam się z Atmosphere - tam juz nic nie powinno figurować. Oczywiście pierwszorzędną kwestią jest to kiedy uprawomocnił się wyrok, oraz kiedy została opłacona grzywna.

Nieco inaczej wygląda natomiast sytuacja związana z postępowaniem, jakie przy wydawaniu licencji pracownika ochrony przeprowadzają komendy wojewódzkie. Co prawda w KRK prawdopodobnie nie będzie już informacji o skazaniu Pana, tym niemniej Policja ma jeszcze tzw. bazę KCIK (Krajowe Centrum Informacji Kryminalnej). W bazie tej jest zawarte iż pzeciwko Panu były prowadzone potępowania karne, i to może być znacząca przeszkoda przy wydaniu Pani licencji.

Re: Grzywna a zatarcie skazania

[cytat="magnatex"]
Co to zatarcia skazania w Krajowym Rejestrze Karnym to zgadzam się z Atmosphere - tam juz nic nie powinno figurować. (...)

Nieco inaczej wygląda natomiast sytuacja związana z postępowaniem, jakie przy wydawaniu licencji pracownika ochrony przeprowadzają komendy wojewódzkie. Co prawda w KRK prawdopodobnie nie będzie już informacji o skazaniu Pana, tym niemniej Policja ma jeszcze tzw. bazę KCIK (Krajowe Centrum Informacji Kryminalnej). W bazie tej jest zawarte iż pzeciwko Panu były prowadzone potępowania karne, i to może być znacząca przeszkoda przy wydaniu Pani licencji.[/cytat]

Moim zdaniem jeżeli doszło do zatarcia skazania to osoba, której to zatarcie dotyczy musi być traktowana przez organy władzy publicznej jak nigdy nie skazywana. Na tym polega istota zatarcia skazania i KCIK tego nie zmienia.

Odmowa wydania licencji z uwagi na zatarte skazanie byłaby moim zdaniem sprzeczna z ustawą o transporcie drogowym (która posługuje się pojęciem "skazania" jako negatywną przesłąnka a nie pojęciem wpisu w KCIK) oraz sprzeczna z art. 106 k.k., który stanowi m.in. że: "Z chwilą zatarcia skazania uważa się je za niebyłe".
Skoro skazanie jest ustawowo uznawane za niebyłe to, wg mnie, nie można stwierdzić, że dana osoba była skazywana i odmówić jej licencji.

Powrót