zatarcie skazania

• Autor wątku Autor wątku gregory17
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gregory17

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Zostałem skazany 20 pazdziernika 2005 roku na 2 lata zabrania prawa jazdy i kare grzywny. Grzywne zapłaciłem w maju 2006 roku. mam pytanie czy o zatarcie skazania moge sie ubiegac na moja prośbe wczesniej po 3 latach licząc od dnia zapłącenia kary grzywny czy te 3 lata musze liczyc od chwili konca obowiazywania kary 2 letniej zabrania prawa jazdy tj od 20 pazdziernika 2007 roku. Proszę o odpowiedz.

dzięki za informacje ale czy jestes na 100% tego pewny że ten czas liczy sie od zapłacenia grzywny? Bo wprawie karnym jest napisane ze mozna sie ubiegać najwczesniej po 3 latach od wykonania kary tzn w moim przypadku od 20 pazdziernika 2007 r. Proszę jeszce raz o odpowiedz.

Druga sprawa to mam pytanie czy muszę robić cały kurs prawa jazdy czy wystarczy, że pójde na sam egzamin i czy muszę robić badania psychologiczne skoro sąd ani policja nie postanowiły o tym?

Grzywna jest karą a orzeczony zakaz prowadzenia pojazdów - środkiem karnym. Skoro prawo stanowi,że zatarcie skazania liczy się od dnia wykonania kary to w Twoim przypadku termin ten biegnie od maja 2006 czyli od zapłacenia grzywny (jak wypowiedź wyżej).

Powrót