zatarcie skazania

• Autor wątku Autor wątku glaja
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

glaja

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
bylem skazany na kare pozbawienia wolnosci na okres 2,5 lat.Dnia 2 lutego 2005 warunkowo zostalo mi zawieszone 11 miesiecy. Pod nadzorem kuratorskim powinienem byc przez okres 2 lat, jednakrze po 12 miesiacach kurator zrzekl sie nadzoru gdyz wyjechalem za granice. 2 lutego 2007 minal okres warunkowego zawieszenia wyroku. W dniu dzisiejszym nie moge wykupic ubezpieczenia na mieszkanie gdzyz jestem notowany. Co moge zrobic? Czy moge w jakis sposob zatrzec skazanie? czy poprostu musze czekac bezczynnie przez 5 lat, a jesli tak to 5 lat od ktorego momentu(wyjscie na wolnosc czy koniec okresu warunkowego)?

o ile dobrze rozumiem inne posty na ten sam temat to zatarcie uznaje sie po 5 latach od daty uprawomocnionego wyroku. Proszę o korekte jesli sie myle.
jezeli wyrok uprawomocnil sie dnia maj 2002, to moje akta zostaly wyczyszczone w maju 2007?
z gory dziekuje za odpowiedzi.

Tzn został Pan warunkowo przedterminowo zwolniony czy dostał Pan karę w zawieszeniu?

zostalem warunkowo przedterminowo zwolniony z okresem proby na 2 lata.

koniec okresu probnego przypadl na luty 2007.

Wg mnie okres dla zatarcia nalezy zatem liczyć od warunkowego zwolnienia(przy założeniu, że przeszło bez problemów czyli w okresie zwolnienia oraz dodatkowo 6 miesięcy nic się nie stało).
Ten okres to (dla zatarcia skazania ) 10 lat (art.107§1kk), przy czym na wniosek starać się można o zatarcie po latach 5(art.107§2kk).
Czyli na wniosek mozna się starać po upływie 5 lat od warunkowego zwolnienia.

Witam.
Ja natomiast mam taki problem i kilka pytań. Zostałem skazany za pobicie na 1,6 roku pozbawienia wolności w zawieszeniu na 4lata, plus do tego powstrzymanie od nadużywania alkoholu i naprawienia szkody w kwocie 2000zł. Wyrok zapadł w listopadzie 2005 roku. Kiedy więc nastąpi zamazanie mojej karalności i nie będę figurował w Kartotece Karnej Krajowego Rejestru Karnego? Te cztery lata zawieszenie liczy sie od momentu popełnienia przestępstwa, czy też od uprawomocnienia się orzeczenia? A jak jeżeli już nie będę figurował w Kartotece Karnej to znaczy, że będę mógł podejmować prace w miejscach takich w których w tej chwili jest to nie możliwe, ponieważ wymagane jest świadectwo niekaralności np. jakieś urzędy itp.? Czy zawsze i wszędzie będę już mógł mówić, że jestem osobą niekaraną, jeżeli np mimo mojej czystej Kartoteki Karnej po zatarciu, w jakimś w wniosku albo czymś podobnym, będzie opcja do wypełnienia w której będzie napisane, żeby przyznać sie jeżeli jest się karanym albo kiedykolwiek było nawet jeżeli wyrok jest już zatarty i nie figuruje w Kartotece Karnej. Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam.

Uprawomocnienia orzeczenia + 6 miesięcy.

Uważam, że może Pan twierdzić wszędzie, iż jest Pan osobą niekaraną.
Inna sprawa, że np. starając się o pracę np. w Policji na podstawie odrebnych rejestrów i tak zostanie ustalone, że był Pan karany.

Ok dziękuje za błyskawiczną odpowiedź. Ale w takim razie mam jeszcze jedne pytanie czy tylko Policja może korzystać z tych odrębnych rejestrów?? Rozumiem, że np gdybym chciał zostać adwokatem, prawnikiem to też moja karalność była by ustalona, ale czy są jeszcze jakiś inne instytucje, które mogę to ustalić??

Adwokatem/radcą/notariuszem może Pan zostać ale droga do takich profesji prawniczych jak sędzia i prokurator jest już dla Pana zamknięta.

[cytat="Yossarian"]Adwokatem/radcą/notariuszem może Pan zostać ale droga do takich profesji prawniczych jak sędzia i prokurator jest już dla Pana zamknięta.[/cytat]

Ok dzięki.

Powrót