zatarcie skazania

• Autor wątku Autor wątku quwert12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

quwert12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dostałem wyrok 16 miesięcy pozbawienia wolności.Odsiedziałem w więzieniu 8 miesięcy(połowę kary)i zostałem wypuszczony na wolność.Reszta kary została mi zawieszona na 3 lata(8 miesięcy w zawieszeniu na 3 lata).Kiedy nastąpi zatarcie skazania i będę osobą niekaraną.

Witam. Zatarcie skazania może nastąpić z urzędu lub na wniosek. W razie skazania na karę pozbawienia wolności zatarcie skazania następuje z mocy prawa z upływem 10 lat od wykonania, uznania jej za wykonaną lub darowania kary albo od przedawnienia jej wykonania. Sąd może jednak na wniosek skazanego zarządzić zatarcie skazania już po upływie 5 lat, jeżeli skazany w tym okresie przestrzegał porządku prawnego, a wymierzona kara pozbawienia wolności nie przekraczała 3 lat. Nie wiem co z okresem zawieszenia wykonania na 3 lata - może ktoś inny pomoże.

Tak jest wg przepisu, lecz by określić termin zatarcia skazania, należy ustalić, kiedy nastąpi wykonanie kary. A w tym przypadku data ta jest obecnie niepewna.
Quwert12 pisze o zawieszeniu mu reszty kary i należy domniemywać, że zapewne mówi o warunkowym przedterminowym zwolnieniu i określeniu przez sąd 3 letniego okresu próby.
Teraz istotne jest, czy nie zostanie odwołane warunkowe przedterminowe zwolnienie.
Jeśli nie zostanie odwołane, to karę uważa się za odbytą z chwilą warunkowego zwolnienia i od tej daty biegną terminy do zatarcia skazania na wniosek lub z urzędu.
Jeśli jednak nastąpi odwołanie warunkowego, to terminy będą biegły dopiero po odbyciu reszt kary.

Dzięki za odpowiedz auseklis.Mam pytanie czy jesteś prawnikiem i czy twoja odpowiedz jest na 100% pewna.

Według mnie jest na 100 % pewna i opiera się na przepisach, które raczej są jasne. Dla potwierdzenia podam przepisy, które to regulują:
Art. 107 § 1 Kodeksu Karnego: „W razie skazania na karę pozbawienia wolności wymienioną w art. 32 pkt 3 lub karę 25 lat pozbawienia wolności, zatarcie skazania następuje z mocy prawa z upływem 10 lat od wykonania lub darowania kary albo od przedawnienia jej wykonania.”
Art. 107 § 2 Kodeksu karnego: „Sąd może na wniosek skazanego zarządzić zatarcie skazania już po upływie 5 lat, jeżeli skazany w tym okresie przestrzegał porządku prawnego, a wymierzona kara pozbawienia wolności nie przekraczała 3 lat.
Art. 82 Kodeksu karnego: „Jeżeli w okresie próby i w ciągu dalszych 6 miesięcy nie odwołano warunkowego zwolnienia, karę uważa się za odbytą z chwilą warunkowego zwolnienia.”

Powrót