Zatarcie skazania

• Autor wątku Autor wątku Kkgga
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kkgga

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam. Bardzo proszę o informację czy jeśli nie została wykonana naprawa szkody orzeczona z art 72 ust 2 kk to jest możliwe zatarcie skazania (wyrok 1.5 roku pozb wolności w zawieszeniu na 3 lata)

Niewykonanie obowiązku naprawienia szkody orzeczonego na podstawie art. 72 § 2 KK nie ma wpływu na wydłużenie okresu zatarcia skazania

biezanow_123 napisał:
Niewykonanie obowiązku naprawienia szkody orzeczonego na podstawie art. 72 § 2 KK nie ma wpływu na wydłużenie okresu zatarcia skazania

Bardzo dziękuję. Czy w takim razie skazany powinien sam złożyć wniosek o zatarcie ? Z urzędu się nie zatarło i w krk nadal figuruje

Skazanie nastąpiło z artykułów art. 278 § 1 kk art. 91 § 1
kk art. 278 § 1 kk art. 91 §
1 kk art. 33 § 2 kk art. 69
§ 1 kk art. 70 § 1 pkt 1 kk
art. 72 § 2 kk.

Wyrok uprawomocnił się w 2013, grzywna zapłacona w 2015

Skazanie powinno być już zatarte z mocy prawa. Skoro nie jest to trzeba napisać wniosek do KRK o usunięcie z rejestru informacji o skazaniu. We wniosku należy wskazać, wyrokiem którego Sądu została orzeczona kara, kiedy wyrok się uprawomocnił, sygnaturę sprawy, karę jako została orzeczona a także termin, w którym skazanie uległo zatarciu. Warto również dołączyć potwierdzenia zapłaty określonej kwoty tytułem orzeczonej kary grzywny

Dziś skazany dzwonił do sądu podpytać o to zatarcie, otrzymał informację że musi naprawić szkodę. Czy jesteście Państwo pewni że brak naprawienia szkody nie rzutuje w tej sprawie ja zatarcie ? Jednocześnie bardzo dziękuję za zainteresowanie i odpowiedzi.

Zastanawiam się ponadto czy zmiana kk w między czasie nie ma znaczenia w tym konkretnym przypadku.czy mogę prosić o podpowiedź kiedy powinno nastąpić zatarcie ? Wyrok z dnia 8.05.2013, uprawomocnienie 16.05.2013, grzywna zapłacona 23.03.2015. 1 rok 4 miesiące pozbawienia wolności w zawieszeniu na 3 lata.

Ostatnia edycja:
Przepraszam za wprowadzenie w błąd. Po przestudiowaniu przepisów okazało się że skazany załapał się już na znowelizowany art. 107 § 6 kk który jednak mówi o tym że zatarcie nie może nastąpić przed wykonaniem środka kompensacyjnego. Więc trzeba naprawić szkodę i po naprawie szkody starać się o usunięcie wpisu z KRK

Jednak czy naprawienie szkody z art 72 par 2 nie jest środkiem probacyjnym a nie kompensacyjnym ? Kompensacyjnym byłoby gdyby było zasądzone z art 46 kk, czy tak ? W kilku opracowaniach widziałam zastrzeżenie do 107 par 6 - z wyjątkiem obowiązku naprawienia szkody z par 72

Generalnie chodzi o to że nie ważne jak to środek bo już art. 72 § 2 mówi o tym że sąd może zobowiązać skazanego do naprawienia wyrządzonej przestępstwem szkody a skoro sąd tak orzekł to zgodnie z art. 107 § 6 aby nastąpiło zatarcie musi być naprawiona szkoda

Aby nastąpiło zatarcie skazania musi zostać naprawiona szkoda.

Mam wątpliwość bo w art 72 ustawodawca napisał "chyba że zasądził środek kompensacyjny". Jakby rozdzielał naprawienie szkody z art 72 z naprawieniem szkody z art 46. A jednak w 72 mowa o środku probacyjnym który nie jest wymieniony jako przesłanka do wydłużenia okresu zatarcia, tam mowa tylko o kompensacyjnym.

Nie jestem prawnikiem ale czy mogą Państwo zerknąć na ten wyrok sądu apelacyjnego w Katowicach? Są też późniejsze, znalazłam z 2021 https://www.saos.org.pl/judgments/417860

Powrót