Zatarcie wyroku a praca...w instytucji panstwowej

• Autor wątku Autor wątku laser
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

laser

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam
Bylem skazany na wyrok w zawieszeniu. Z tego,co sie orientuje, pol roku po uplynieciu wyroku z litery prawa powinno nastapic zatarcie wyroku, co pozwalaloby mi legitymowac sie statusem osoby niekaranej.
Na tej podstawie tego chcialbym sie zapytac Panstwam czy nie zlamie prawa kandydujac na stanowisko urzednicze w US, UMiG, czy Sadzie, przedstawiajac w procesie rekrutacyjnym oswiadczenie o niekaralności za przestępstwo lub przestępstwo skarbowe.

Dziekuje uprzejmie za wszelkie informacje

Kandydujac prawa pan napewno nie zlamie.I po zatarciu moze pan mowic i pisac ze jest osoba niekarana.Inna sprawa jest to, czy dostanie pan taka posade.Wymagany jest bowiem czasami tzw. nieskazitelny charakter.Temat ten poruszany byl wielokrotnie na fourm.

Zgadza się; prześledziłem kilka podobnych wątków. Jednakże zastanawiający w tym momencie jest wymóg mówiący o nieposzlakowanej opinii. Jak ma się on do faktu iż byłem kiedyś karany? Czy mogę uważać się za osobę o tejże opinii?

To zalezy jak ocenia to w miejscu gdzie pan kandyduje na stanowisko.Nie da sie jednoznacznie odpowiedziec czy fakt ukarania eliminuje status osoby o nieposzlakowanej opinii.Osobiscie uwazam ze fakt wejscia w konflikt z prawem nie powiniem calkowicie przesadzac o utracie takiej opinii i ze zatarcie skazania powinno w pewien sposob umozliwic powrot do ,,normanosci",ale to tylko moje zdanie.

Cóż moim zdaniem skazanie nawet zatarte świadczy o braku nieskazitelnego charakteru. Przypuszczam jednak że padnie pytanie jedynie o karalność, a Pan przeciez odpowie "jestem nie karany" co potwierdza wypis z krk.

Powrót