Zatrudnić osobę do pisania tekstów na blog internetowy

• Autor wątku Autor wątku amadeuszZ
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

amadeuszZ

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

Potrzebuję drobnej rady w następującej sytuacji:

Stworzyłem blog, na którym piszę regularnie i chciałbym go jeszcze trochę powiększyć. Nie założyłem firmy i na razie nie mam żadnych zysków (tylko tracę drobne pieniądze na utrzymanie strony internetowej). Chciałbym znaleźć osobę, która by mi pomogła w pisaniu tekstów za pieniądze. Zależy mi na tym, żeby teksty były publikowane pod moim imieniem (prawa autorskie) i aby ta osoba zachowywała się kompletnie anonimowo (żeby nie było publicznego polaczenia jej z moją osoba lub moim blogiem np. poprzez wpis w CV lub na LinkedIN itd.). Wpisy jak Freelance Writer czy coś takiego oczywiście mi nie przeszkadzają, jeśli nie będzie się tam pojawiała nazwa bloga.

Jaka umowa by się najlepiej w moim wypadku nadawała (o dzieło?) i czy są z nią związane jakieś większe konsekwencje dla mnie (np. przymusowe założenie firmy) ?

Z góry naprawdę bardzo dziękuję i pozdrawiam!
Amadeusz

amadeuszZ napisał:
Chciałbym znaleźć osobę, która by mi pomogła w pisaniu tekstów za pieniądze. Zależy mi na tym, żeby teksty były publikowane pod moim imieniem (prawa autorskie) i aby ta osoba zachowywała się kompletnie anonimowo (żeby nie było publicznego polaczenia jej z moją osoba lub moim blogiem np. poprzez wpis w CV lub na LinkedIN itd.).
Polskie prawo nie dopuszcza takiej możliwości.

TSG napisał:
Polskie prawo nie dopuszcza takiej możliwości.
Nie wprowadzaj w błąd :!:

amadeuszZ napisał:
... aby ta osoba zachowywała się kompletnie anonimowo ...
W umowie o przeniesienie praw autorskim majątkowych autor może zobowiązać się do nie wykonywania praw autorskich osobistych, nie oznacza to jednak, że będziesz miał prawo przypisać sobie autorstwo.

Powrót