Zatrudnienie bezrobotnego

• Autor wątku Autor wątku buchala.a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

buchala.a

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam. Gdybym chciał zatrudnić bezrobotnego to jakie przysługują mi korzyści ? Słyszałem, że mogę złożyć jakiś wniosek do starosty w sprawie zwrotu kosztów utworzenia stanowiska pracy dla osoby bezrobotnej i jeżeli wniosek zostanie pozytywnie rozpatrzony to stanowi on podstawę do zawarcia umowy ze starostą o refundację. Czy to prawda ? Jeżeli tak to następnie mam zgłosić jakiś wniosek o tą refundację ? I najpierw mam zatrudnić pracownika bezrobotnego czy dopiero po uzyskaniu tej refundacji. Przepraszam ale na stronie Urzędu Pracy w Krakowie nic nie pisze o tym

Dziękuję bardzo, już się biorę za czytanie :)

Wiem już wszystko w związku z tą refundacją za utworzenie nowego stanowiska pracy, a gdybym nie dokupował niczego czyli w żaden sposób nie doposażał to też mógłbym coś zyskać ? Może inaczej sformułuję to pytanie. Mam znajomego, który jest zarejestrowany na bezrobociu i chcę mu pomóc, bo wiem, że dostanie dodatek aktywizacyjny. On złoży wniosek o ten dodatek aktywizacyjny, w którym wpisuje dane mojej firmy oraz załącza umowę o pracę i jakoś Urząd Pracy się ze mną skontaktuje w sprawie, że zatrudniłem bezrobotnego i powiedzą mi, że za to coś mogę otrzymać czy sam muszę ich poinformować, że przyjąłem do pracy bezrobotnego i pytać o to co mi się należy. I jeszcze zapytam czy to prawda, że przez pewien czas nie będę płacił składek na ubezpieczenie społeczne za niego ?

Tak teraz myślę, że ja raczej nic nie otrzymam jeżeli nie zgłosiłem oferty do UP, że przyjmę kogoś do pracy

buchala.a napisał:
a gdybym nie dokupował niczego czyli w żaden sposób nie doposażał to też mógłbym coś zyskać
Nie.
buchala.a napisał:
Mam znajomego, który jest zarejestrowany na bezrobociu i chcę mu pomóc... Urząd Pracy się ze mną skontaktuje w sprawie, że zatrudniłem bezrobotnego i powiedzą mi, że za to coś mogę otrzymać czy sam muszę ich poinformować, że przyjąłem do pracy bezrobotnego i pytać o to co mi się należy.
Urząd Pracy nie nagradza pracodawców za zatrudnienie pracownika. Jeśli pracodawca chce skorzystać z danej formy pomocy musi o to sam zadbać, czyli złożyć wniosek, poczekać na jego rozpatrzenie, podpisać umowę z PUP i... dopiero wtedy może zatrudnić bezrobotnego i otrzymać pomoc finansową. Także wszelkie programy aktywizacyjne, które oferuje PUP odbywają się na wniosek, a nie z automatu.
buchala.a napisał:
czy to prawda, że przez pewien czas nie będę płacił składek na ubezpieczenie społeczne za niego ?
Pierwsze słyszę.
buchala.a napisał:
raczej nic nie otrzymam jeżeli nie zgłosiłem oferty do UP, że przyjmę kogoś do pracy
A już zatrudniłeś?

Powrót