zatrudnienie na okres próbny a zasiłek.

• Autor wątku Autor wątku lena_89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lena_89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,

Otrzymuję obecnie zasiłek dla bezrobotnych, jednak mam okazję podjęcia pracy na podstawie umowy na okres próbny 3 mies. Czy w przypadku jeśli nie przedłużą mi umowy ponownie będzie należał mi się zasiłek dla bezrobotnych ? Dodam, że jestem zarejestrowana dopiero od 4 lipca i pierwszą wypłatę zasiłku powinnam otrzymać dopiero za dwa tyg.

Ostatnia edycja:
Podstawą do wypłacania zasiłku dla bezrobotnych jest to, że osoba ubiegająca sięo taki zasiłek w okresie ostatnich 18 miesięcy przez zarejestrowaniem się przez min 365 dni (12 miesięcy) miała odprowadzane składki w wysokości co najmniej najniższej krajowej to przysługuje mu zasiłek dla bezrobotnych.

Jeżeli po trzech miesiącach na okresie próbnym nie przedłużą Pani umowy i dalej będzie Pani spełniała powyzszy warunek, to zasiłek się Pani należy.

Proszę zorientować się w Pani Urzędzie Pracy o możliwość pobierania dodatku aktywizacyjnego- to swoista nagroda za znalezienie pracy w okresie, w którym była Pani uprawniona do otrzymywania zasiłku dla bezrobotnych (około 412 zł miesięcznie). Szczegóły prosze dowiedzieć się u pośrednika pracy lub na stronie internetowej Pani PUP.

Powrót