zatrudnienie na umowę zlecenie po stażu

• Autor wątku Autor wątku waniliowa22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

waniliowa22

Użytkownik
Odpowiedzi
53
Czy Urzędy Wojewódzkie, Miasta, Skarbowe , Zus , Policja i jednostki które prowadzą nabory poprzez konkursy BIP, mogą zatrudniać pracowników na umowę zlecenie i o dzieło?
Odbywałam staż w Urzędzie Miasta, gdzie nie zostałam zatrudniona z powodu braku wolnych stanowisk i braku naborów drogą konkursową, a koleżanka z innego wydziału, która również odbywała staż z Urzędu Pracy otrzymała umowę zlecenie, po mimo tego że UM nie prowadził naborów. Czy jest jakaś ustawa, kodeks który mówi o tym, że można tak postępować?

waniliowa22 napisał:
Czy Urzędy Wojewódzkie, Miasta, Skarbowe , Zus , Policja i jednostki które prowadzą nabory poprzez konkursy BIP, mogą zatrudniać pracowników na umowę zlecenie i o dzieło?
Mogą, jeśli mają taką potrzebę kadrową i środki finansowe na ten cel. Ale to nie jest zatrudnienie, tylko powierzenie świadczenia usług w ramach umowy cywilnoprawnej. Nie wymaga to procedury konkursowej i praktycznie zamawiający/zleceniodawca może powierzyć świadczenie usług wg. wymagań jakie sam postawi, ale.... musi istnieć potrzeba wykonania usługi.

Kosssz napisał:
ale.... musi istnieć potrzeba wykonania usługi.

Dziękuję za odpowiedź, a jeśli istnieje potrzeba wykonania usługi to jaki jest przepis prawny na takie zatrudnienie?

To nie jest zatrudnienie... to powierzenie świadczenia usługi w ramach umowy cywilnoprawnej. Zależy jaka jest potrzeba zleceniodawcy...
A jaki rodzaj usług powierzono koleżance? W ramach jakiej umowy?
Nie chcę być okrutna, ale być może UM nie potrzebuje Twoich usług, a usług koleżanki tak?

Ostatnia edycja:
Ona otrzymała na miesiąc umowę zlecenie, bo Urząd Pracy nie chciał jej przedłużyć tego stażu, mnie również. Ona na inny wydział - do księgowości, ja do inwestycji.
Ale ogólnie to istnieje taki przepis prawny?

waniliowa22 napisał:
Ona otrzymała na miesiąc umowę zlecenie, bo Urząd Pracy nie chciał jej przedłużyć tego stażu, mnie również.
To na pewno nie jest powód, że koleżanka dostała umowę zlecenie, a Ty nie.
waniliowa22 napisał:
Ale ogólnie to istnieje taki przepis prawny?
Ale na co? Czy UM będzie potrzebował zleceniobiorców? To są raczej bieżące potrzeby danych komórek organizacyjnych UM wynikające z bieżących potrzeb, których finansowanie Rada Miasta wcześniej zatwierdziła.

Kwestię zatrudnienia stażystów po stażu reguluje umowa pomiędzy PUP a organizatorem stażu. Należy dowiedzieć się w PUP czy organizator stażu zadeklarował zatrudnienie bądź powierzenie świadczenia usług po stażu.

Ostatnia edycja:
Aha. Bardzo dziękuję!

Powrót