Zatrudnienie pracownika

• Autor wątku Autor wątku KarolinaRy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KarolinaRy

Użytkownik
Odpowiedzi
35
Witam.
Nie wiem czy w odpowiednim dziale, jeśli nie to przepraszam.
Chcę założyć małą działalność zajmującą się sprzedażą, dodam że ukończyłam z dyplomem szkołę zawodową handlową w zawodzie sprzedawca jak i średnią szkołę.
Czy mogę zatrudnić pracownika lub stażystę przez biuro pracy?
Słyszałam ze potrzebuje przygotowanie BHP? ale przecież mogę zatrudnić kogoś do przeszkolenia pracowników?

Rozumiem, że Twoje pytanie dotyczy sytuacji jak już działalność zostanie uruchomiona, tak?
Czy jeśli chodzi o zatrudnienie pracownika masz zamiar ubiegać się o refundację z PUP w związku z utworzeniem stanowiska pracy?

Ostatnia edycja:
Kosssz napisał:
Rozumiem, że Twoje pytanie dotyczy sytuacji jak już działalność zostanie uruchomiona, tak?
Czy jeśli chodzi o zatrudnienie pracownika masz zamiar ubiegać się o refundację z PUP w związku z utworzeniem stanowiska pracy?

Nie, nie chcę ubiegać się o refundację do stanowiska pracy. Chciałam tylko zatrudnić pracownika po przez PUP na staż.

Stażysta nie jest pracownikiem tylko bezrobotnym, który pod Twoim okiem uczy się wykonywać pracę na danym stanowisku pracy. I tak należy go traktować. Nie ponosi odpowiedzialności materialnej, nie wolno zostawiać go samego w miejscu pracy, nie wolno mu nic dopłacać do stypendium, które otrzymuje z PUP, w każdej chwili ma prawo odejść do lepszej pracy. Ani Ty go nie zatrudniasz, ani PUP.
Przeszkolenie go w zakresie BHP możesz zlecić firmie zewnętrznej jeśli nie masz odpowiednich uprawnień, także tym bym się nie martwiła. Najważniejsze jest to, abyś wnioskując do PUP o zorganizowanie miejsca stażu nie zalegała w opłacaniu podatku w US i składek w ZUS oraz przyjęła na siebie zobowiązania wynikające przede wszystkim z Rozporządzenia MPiPS z dnia 20 sierpnia 2009 r. w sprawie szczegółowych warunków odbywania stażu przez bezrobotnych. Dlatego ważne jest wypełniając wniosek o zorganizowanie stażu rzetelnie przeczytać wszystkie warunki, żeby później nie było zaskoczenia. Ponadto skonsultuj się z PUP, w którym chcesz się ubiegać o zorganizowanie stażu czy czasami nie wymagają prowadzenia DG przez określony okres (np. 6 m-cy czy 1 rok), bo czasem jest to warunek, aby otrzymać miejsce stażu.

Ostatnia edycja:
Powrót