zatrudnienie skazanego

• Autor wątku Autor wątku Yoop
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

Yoop

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam

Mam nastepujące pytanie:
Czy możliwe jest, aby skazany pracował w czasie odbywania kary?
(chodzi o taki wyrok: 1rok pozbawienia wolnosci na podstawie art. 266 p.4 dkk, wyrok z roku 1996 w zawieszeniu teraz odwieszony).

A jezeli jest to mozliwe, to jak to wyglada? Czy jezeli firma w ktorej dotychczas pracowal skazany wyrazi chec dalszego jej zatrudniania, to czy moglby w niej pracowac?

I jak ma sie do tego fakt, ze odbywanie kary ma miejsce w Zakladzie otwartym dosc odleglym od miejsca dotychczasowego zameldowania/pracy ?

Costam poczytalem na ten temat, wydaje mi sie ze sa jekies mozliwosci, ale nie znam sie na tym kompletnie więc pytam z nadzieja na konkretne odpowiedzi

Pozdrawiam

Kodesk karny wykonawczy

Art. 92. W zakładzie karnym typu otwartego:
1) cele mieszkalne skazanych pozostają otwarte przez całą dobę,
2) skazanych zatrudnia się przede wszystkim poza terenem zakładu karnego, bez konwojenta, na pojedynczych stanowiskach pracy,
3) skazanym można zezwalać na uczestniczenie w nauczaniu, szkoleniu oraz zajęciach terapeutycznych organizowanych poza terenem zakładu karnego,
4) skazani mogą brać udział w organizowanych przez administrację, poza terenem zakładu karnego, grupowych zajęciach kulturalno-oświatowych lub sportowych,
5) skazanym można zezwalać na udział w zajęciach i imprezach kulturalno-oświatowych lub sportowych organizowanych poza terenem zakładu karnego,
6) skazani mogą poruszać się po terenie zakładu karnego w czasie i miejscach ustalonych w porządku wewnętrznym,
7) skazani mogą korzystać z własnej odzieży, bielizny i obuwia,
8 ) skazani mogą otrzymywać z depozytu zakładu karnego pieniądze pozostające do ich dyspozycji,
9) skazanym można udzielać przepustek z zakładu karnego, nie częściej niż raz w miesiącu, łącznie na okres nie przekraczający 28 dni w roku.

NIeważne , że daleko powinnien sie cieszyć , że jest w zakładzie typu otwartego

no tak, to czytałem, ale nadal nie rozwiewa to omich wątpliwości w kwestii zatrudnienia.
Czy oznacza to, ze jezeli pracodawca wyrazi chęć zatrudnienia konkretnego skazanego, to ten moze pracowac u niego za zgoda dyr. zakladu?

pod adresem http://www.abc.com.pl/serwis/du/2003/1493.htm
znalazlem

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA SPRAWIEDLIWOŚCI
z dnia 25 sierpnia 2003 r.
w sprawie regulaminu organizacyjno-porządkowego wykonywania kary pozbawienia wolności
(Dz. U. z dnia 29 sierpnia 2003 r.)

§ 58 pkt 2
Z ważnych powodów, skazany zakwalifikowany do odbywania kary w zakładzie karnym typu otwartego może przebywać w zakładzie typu półotwartego lub zamkniętego, a skazany zakwalifikowany do odbywania kary w zakładzie typu półotwartego - w zakładzie typu zamkniętego. Skazany taki korzysta z uprawnień wynikających z decyzji klasyfikacyjnej. Korzystanie z tych uprawnień nie może naruszać bezpieczeństwa ani zakłócać porządku w zakładzie karnym, w którym przebywa.

Czy oznacza to, ze skazany moze poprosic o przeniesienie do zakladu zamknietego blizej miejsca zameldowania/pracy z szansa na pozytywne rozpatrzenie?

Nie rozumiem cie nie wiesz chyba co mówisz w zakładzie otwartym jest jak w sanatorium , a Ty chcesz kogoś przenosić do ZK zamkniętego nie wiesz co mówisz , niech siedzi tam gdzie jest , bo po przeniesieniu nikt ci nie zagwarantuje , że puszczą go do pracy.

1. Faktycznie nie bardzo wiem - nie mam w tej materii zadnych doswiadczen
2. Pomylilem sie, nie chodzi o zaklad otwarty, lecz półotwarty.
3. Skazany poki co przebywa z zakladzie zamknietym, poniewaz jeszcze go nie przeniesiono do polotwatego i nie narzeka zanadto na warunki
4. ten zaklad zamkniety znajduje sie blisko mozliwego miejsca pracy, natomiast ten polotwarty niestety uniemoliwia jej wykonywanie - stad pomysl z wnioskiem o przeniesienie, tymbardziej iz w kodeksie jest napisane iz klasyfikiacja zostaje zachowana.
5. Z tego co bylo napisane w tym kodeksie to wlasnie mozliwosc pracy i kontynuwania nauki (zachodza obie opcje) jest argumentem uzasadniajacym takie przeniesienie

przepraszam jezeli pisze cos zle, nie znam sie na tym - staram sie zdobyc jak najwiecej wiedzy na temat zaistnialej sytuacji i jej mozliwego rozwiazania.

Witam! Nie jestem prawnikiem i nie znam sie jeszcze zbyt dobrze na kkw, ale z doswiadczenia wiem, ze lepiej niech siedzi tam gdzie jest i tam stara sie o prace. W tej chwili ZK dysponują podpisanymi umowami z różnymi zakładami pracy i tam wysyłają skazanych, po przeprowadzeniu wywiadu środowiskowego i przyjrzeniu sie skazanemu. Myślę również, że w połotworku ma większe szanse na prace niż na zamkniętym. Pozdrawiam

Powrót