zatrudnienie Ukrainki - absolwentki

• Autor wątku Autor wątku JoannaB1990
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

JoannaB1990

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam, proszę o poradę.

Chcemy zatrudnić Ukrainkę, która ukończyła studia w Polsce. Wyczytałam, że absolwent takich studiów nie musi mieć zezwolenia na pracę, wystarczy, że zalegalizuje swój pobyt.
Ta Pani posiada obecnie wizę studencką i stąd moje pytanie - czy na tej podstawie możemy ją już teraz legalnie zatrudnić czy oczekiwać aż Wojewoda wyda na jej wniosek zezwolenie na pobyt czasowy? Ponoć to dość długa procedura, a bardzo byśmy chcieli jak najszybciej zatrudnić tą Panią. Może jakieś inne pomysły? :)

ale tylko studia stacjonarne, na ważnej wizie może pracować

Ta Pani ukończyła stacjonarne studia w Polsce, ma też prawo wykonywania zawodu. Jeśli może na tej podstawie już teraz zacząć pracę to rewelacja, bardzo dziękuję za potwierdzenie.

Udało mi się dodzwonić do Urzędu Wojewódzkiego. Otrzymałam informację, że nie możemy legalnie zatrudnić Ukrainki na podstawie posiadanej przez nią wizy studenckiej. My jako pracodawca musimy najpierw wykonać test rynku pracy, potem zwrócić się z prośbą do Starostwa o wyrażenie zgody. Dopiero wtedy cudzoziemiec może wnioskować o pobyt czasowy w związku z pracą, a my jako przyszły pracodawca wypełniamy tzw. załącznik nr 1 i dołączamy zgodę Starosty.

Czy ktoś może potwierdzić te informacje? Wcześniej nikt w Urzędzie nie mówił mi o teście rynku pracy...

Powrót