Zatrzymali mi Prawo Jazdy na terenie Niemiec

• Autor wątku Autor wątku marcin8019
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marcin8019

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Zostałem zatrzymany na terenie Niemiec gdy prowadziłem samochód pod wpływem alkoholu, Policja Niemiecka zatrzymała mi Prawo Jazdy ale poinformowała mnie że po sprawie moje Prawo Jazdy zostanie przesłane do wydziału komunikacji w Polsce i tam ono zostanie mi zwrócone i że na terenie Polski będę mógł jezdzić, zakaz będę miał na terenie Niemiec, Proszę o Pomoc ile jest w tym prawdy, z góry bardzo Dziękuję.

Czy nie ma nikogo kto mógł by mi pomóc i odpowiedzieć mi na moje pytanie :(

poczytaj posty z prawa w niemczech tam sa takie tematy, ale z tego co wiem to to jest prawda. Powinno prawko wrócic za maksimum 3 miesiące i wtedy trzeba zrobic psychotesty żeby je odebrać. Ale w wydziale komunikacji musisz sie pytać o to.

marcin 8019 sprawa sie juz wyjaśniła? odesłali już Ci to prawko? Z tego co wiem u mijego znajomego sprawa ciągnie sie już 5 miesięcy i prawka nadal nie ma. Powodzenia i wytrwałości w czekaniu. :)

po pierwsze: ile mial pan promili? od tego bardzo duzo zalezy. w zaleznosci od tego, prawo jazdy zostanie panu albo calkowicie odebrane lacznie z zaleceniem do urzedu ruchu drogowego, aby nie wydawac prawa jazdy z uplywem x czasu albo zostanie wydany panu jedynie zakaz prowadzenia pojazdu przez jakis czas. o tym wszystkim sie pan dowie po przeprowadzonym postepowaniu sadowym (przewaznie nakaz karny: Strafbefehl), w ktorym zapadnie decyzja o karze (przewaznie kara grzywny, ktora moze byc bardzo dotkliwa) oraz o losie pana prawa jazdy. moze byc tak, ze po przeslaniu prawka do polski otrzyma pan jeszcze ciezsza kare przez polski sad...

to niejest tak do końca wystarczy poczytac sobie posty na forum, jedna osoba miała 2,5 promila i spowodowała wypadek dostała 1,5 roku zakazu jazdy i 3009 euro grzywny a prawko przesłali do domu z nalepką i tyle a miał adnotacje aby urząd prawka nie wydawał. Tutaj sytuacja miała miejsce gdzieś w lipcu/ sierpieniu
A co do kary w Polsce NIE MOŻE NIKT BYĆ KARANY ZA TE SAMO PRZESTEPSTWO 2 RAZY JEŻELI CHOC MA 1 EURO GRZYWNY TO JUŻ KARĘ DOSTAŁ!!!!
A taka blizsza mi sprawa to znajomy miał 1,7 promila dostał zakazu 12 miesięcy, do tego 950 euro grzywny + koszty sądowe ale nie wie ile jeszcze bo nie przesłali wydruku tylko że jak dwonił powiedzieli że do 200 euro i kaucja którą wzięli jest na poczet tego. jak zadwonił na komisariat powiedzieli że odsyłają prawko do domu więc teraz juz czeka. ta sytuacja miała miejsce pod koniec sierpnia
Powodzenia

jeszcze raz ja znajomy odzyskał prawko przesłali do domu z donitowaną kartką o zakazie jazdy po terenie niemiec na okres roku. grzywna to 950 euro + koszty 300 euro a sprawa ciągnęła się od zabrania prawka 6 miesięcy i 2 tygodnie. jeżdzi już po Polsce :D > jest jeden problem bo w papierach nie przesłali numeru konta który można byłoby użyć w przelewach międzynarodowych IBAN i trzeba jeszcze pisac o ten numer konta.

Powrót