Zatrzymana przesyłka UC

• Autor wątku Autor wątku adrianns
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adrianns

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, jakiś czas temu bliska osoba (siostra) wysłała do mnie prezent z USA w postaci laptopa. Została zadeklarowana wartość 230$ oraz fakt, że jest to prezent. W dniu wczorajszym przyszło do mnie zawiadomienie iż muszę wypełnić papiery, okazać rachunki i faktury w celu uiszczenia opłat, a paczka sama w sobie została zatrzymana.

Czy przypadkiem na prezenty, w tym elektronikę, nie przysługuje 0% opodatkowanie celne? I co w tym przypadku z vatem? W jaki sposób tę sytuację wyjaśnić?

Cło to prawdopodobnie 0% (sprawdź sobie w ISZTARze - notebook to bodajże kod 8471 30). Wartość przesyłek zwolnionych z cła o ile dobrze pamiętam, wynosi 45 EUR.
Co do VATu - prawdopodobnie go zapłacisz, jak również opłatę dla firmy, która odprawi dla ciebie paczkę.

A co jeśli wymagają faktury kupna, skoro transakcja z mojej strony nie była przeprowadzana i jak wyżej wspomniałem, był to prezent? Jak z deklaracją wartości towaru?

Czy UC ma obowiązek wierzyć, że to prezent? Nie. Czy UC ma obowiązek uwierzyć w zadeklarowaną wartość? Nie. Stąd żąda dokumentów dot. wartości sprzętu.

Ich nie interesuje, kto przeprowadził transakcję. Zadeklarowana wartość przesyłki przekracza 45 EUR i w związku z powyższym, na mocy art. 52 ustawy o podatku od towarów i usług przesyłka nie może być zwolniona z podatku.

W tym przypadku występuje podatek vat w wysokości 8% czy 23%?

23% - zgodnie ze stawką obowiązującą dla towaru w Polsce.

Zawsze można zutylizować przesylkę albo odesłać z powrotem do nadawcy ;)

Powrót