Zatrzymane prawo jazdy, a jazda motocyklem na kat. B.

• Autor wątku Autor wątku sędziadred02
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sędziadred02

Użytkownik
Odpowiedzi
135
Witam. Mam taki trochę dylemat. Ponad 15 lat temu miałem zatrzymane prawo jazdy kat. A i B za jazdę po alkoholu, na 3 lata. Po zakończeniu zakazu odnowiłem tylko kat. B. Obecnie przepisy dopuszczają poruszanie się motocyklem do poj. 125cm3, na uprawnieniach kat.B. Jak to wygląda u mnie, czy mogę takim motocyklem kierować legalnie ?

Jeśli prawo jazdy kat. B miałeś ogólnie ponad 3 lata to tak, możesz się poruszać motocyklem 125 cm³, moc do 11 kW, a stosunek mocy do masy własnej nie może przekraczać 0,1 kW/kg.

Mam uprawnienia od 1990r z przerwą 2009-2012. A gdyby zatrzymano mnie na pojeździe o większej pojemności skokowej nić 125cm3 ? Wykroczenie jazda bez uprawnień, czy przestępstwo ?

Poważne wykroczenie drogowe regulowane przez kodeks wykroczeń. Wtedy sprawa w sądzie (grzywna + możesz stracić prawko od 6 miesięcy do 3 lat), 15 pkt karnych wlatuje na Twoje konto, holowanie pojazdu na Twój koszt.
W tych czasach niektóre 125 osiągami dorównują większym motocyklom, nie radzę ryzykować, lepiej śmigać sobie na 125 lub po prostu zrobić prawko na A.
Jeśli będziesz jeździł na 125 to radzę też sprawdzać moc do 11 kW, a stosunek mocy do masy własnej nie może przekraczać 0,1 kW/kg. Dość często trafiam na 125 o większej mocy.

forg napisał:
Może rozwiniesz?
Hobbystycznie zajmuję się naprawą motocykli i w ostatnich latach trafiam często na motocykle np. Aprilla RS125, Honda CBR125, które mają pozdejmowane blokady i ich moc jest w granicach 15-20kw. Oczywiście mówię o starszych modelach, ponieważ takimi się zajmuję, jak to wygląda w nowszych to nie mam pojęcia.

Powrót