zatrzymane prawo jazdy

• Autor wątku Autor wątku PGarbowski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PGarbowski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
decyzja sądu z czerwca ubiegłego roku za prowadzenie pojazdu w stanie nietrzeźwym,mam zatrzymane do 06.2010 czyli na 2 lata prawo jazdy.
Pytanie brzmi:
-czy moge sie ubiegac o skrócenie kary do 1go roku
Właśnie podjąłem prace w pewnej firmie i jako zaopatrzeniowiec potrzebuje prawa jazdy,czy sąd bylby w stanie zmienic w jakis sposób swój wyrok czy jest to nie możliwe?
Słyszałem że w takim wypadku można sie zwrócic o ponowne rozpatrzenie sprawy ale nie jestem pewny czy w moim wypadku istnieje taka mozliwosc.

pewno mi sie coś takiego przyda.dzieki.

w twoim przypadku nie ma takiej możliwości- art 84 par.2 kk stanowi, że niemozliwe jest zwolnienie przez sąd po upływie połowy czasu na jaki orzeczono środek karny w sytuacji jeżeli środek karny orzeczono, na podst art 42 par.2. tutaj też możesz uzyskać pomoc i nie musisz za nią płacić.

Ostatnia edycja:
W 2007 roku spowodowałem wypadek ,poszkodowany ( pasażer) leżał 2-3 tyg. w szpitalu .Byłem trzeżwy sąd zabrał mi prawo jazdy na 3 lata więc mineła juz połowa kary . Można prosić o wzór lub jakies wskazówki dotyczące listu .
Do pracy mam 23 kilometry ,na studia 36 km ,a do tego prowadze własną działalność godporaczą od 6 miesiecy i przez ten kryzys jak nieodzyskam prawka padne proszę o pomoc .
Ewentualnie meila kamil1985q@interia.pl

Art. 42.

§ 1. Sąd może orzec zakaz prowadzenia pojazdów określonego rodzaju w razie skazania osoby uczestniczącej w ruchu za przestępstwo przeciwko bezpieczeństwu w komunikacji, w szczególności jeżeli z okoliczności popełnionego przestępstwa wynika, że prowadzenie pojazdu przez tę osobę zagraża bezpieczeństwu w komunikacji.
§ 2. Sąd orzeka zakaz prowadzenia wszelkich pojazdów mechanicznych albo pojazdów mechanicznych określonego rodzaju, jeżeli sprawca w czasie popełnienia przestępstwa wymienionego w § 1 był w stanie nietrzeźwości, pod wpływem środka odurzającego lub zbiegł z miejsca zdarzenia określonego w art. 173, 174 lub 177.

§ 3. Sąd może orzec zakaz prowadzenia wszelkich pojazdów mechanicznych na zawsze, jeżeli sprawca w czasie popełnienia przestępstwa określonego w art. 173 lub 174, którego następstwem jest śmierć innej osoby lub ciężki uszczerbek na jej zdrowiu albo w czasie popełnienia przestępstwa określonego w art. 177 § 2 lub w art. 355 § 2, był w stanie nietrzeźwości, pod wpływem środka odurzającego lub zbiegł z miejsca zdarzenia.

§ 4. Sąd orzeka zakaz prowadzenia wszelkich pojazdów mechanicznych na zawsze w razie ponownego skazania osoby prowadzącej pojazd mechaniczny w warunkach określonych w § 3.

Art. 84.

§ 1. Sąd może po upływie połowy okresu, na który orzeczono środki karne wymienione w art. 39 pkt 1-3, uznać je za wykonane, jeżeli skazany przestrzegał porządku prawnego, a środek karny był w stosunku do niego wykonywany przynajmniej przez rok.

§ 2. Przepisu § 1 nie stosuje się, jeżeli środki karne wymienione w art. 39 pkt 2-3 orzeczono na podstawie art. 41 § 1a, art. 41a § 3 albo art. 42 § 2 lub 3.

z opisanego przez ciebie stanu faktycznego wynika, że najprawdopodobniej spełniasz wymagania odnośnie uznania zakazu za wykonany. wniosek skierowany powinien być do sądu, który orzekł karę w I instancji.

Powrót