zatrzymane prawo jazdy

• Autor wątku Autor wątku Krzysiek04
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Krzysiek04

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam wszystkich:) mam pytanie kiedy będę mógł starac się o odzyskanie prawa jazdy. Straszą mnie koledzy, że od uprawomocnienia się wyroku a nie od daty zabrania... jednak w wyroku nakazowym mam coś takiego:
II. Na mocy art.42ustepu 2 kk orzeka wobec oskarzonego tytułem środka karnego zakaz prowadzenia wszelkich pojazdów mechanicznych na okres wynoszący 3(trzy) lata
III Na mocy art.53 ustepu 2 kk na poczet orzeczonego w ptk. II środka karnego zalicza się oskarżonemu okres zatrzymania prawa jazdy począwszy od dnia 28 sierpnia 2007
hmm z tego jasno wynika, że prawo jazdy będę mógł zacząc wyrabiać już 28 sierpnia 2010 tak?? czy od uprawomocnienia się wyroku??
Byłem w tej sprawie w wydziale komunikacji chciałem się spytać panienki z okienka keidy będę mógł wyrabiać prawo jazdy to spojrzała w komputer poszperała i powiedziałą zę po odbyciu kary zostanie panu zwrócone prawo jazdy bo sąd nie orzekł o powtórnym egzaminie... Dla mnie to smieszna sytuacja bo wydaje mi się że jak mam się zabranie prawo jazdy na okres powyżej 12 miesiecy to koneiczny jest powtórny egzamin (wiadomo za 1 razem to i schumacher by nie zdał) co o tym myslicie?? Mam jeszcze pytanie czy moge ubiegać się o skrócenie tego zakazu chociażby o 3-6 miesiecy z góry dziekuje i pozdrawiam dodam ze miałem 0.58mg/dm3

Krzysiek04 napisał:
III Na mocy art.53 ustepu 2 kk na poczet orzeczonego w ptk. II środka karnego zalicza się oskarżonemu okres zatrzymania prawa jazdy począwszy od dnia 28 sierpnia 2007
hmm z tego jasno wynika, że prawo jazdy będę mógł zacząc wyrabiać już 28 sierpnia 2010 tak??

Tak. Dokładniej od 29 sierpnia 2010 r.

Byłem w tej sprawie w wydziale komunikacji chciałem się spytać panienki z okienka keidy będę mógł wyrabiać prawo jazdy to spojrzała w komputer poszperała i powiedziałą zę po odbyciu kary zostanie panu zwrócone prawo jazdy bo sąd nie orzekł o powtórnym egzaminie...

Sąd nie musi i nie orzeka o powtórnym egzaminie. Konieczność złożenia nowego egzaminu po zakazie trwającym dłużej niż rok wynika z ustawy.
I Ciebie taki obowiązek będzie dotyczył (chyba że w ciągu najbliższego roku z kawałkiem zostanie zmienione prawo w tym zakresie ale na to raczej się nie zapowiada).

Mam jeszcze pytanie czy moge ubiegać się o skrócenie tego zakazu chociażby o 3-6 miesiecy

Sąd nie ma prawa tego zakazu skrócić gdy czyn za jaki go orzeczono popełniony był m.in. w stanie nietrzeźwości (zob. art. 84 par. 2 k.k.).

Teoretycznie możesz się ubiegać o ułaskawienie (np. poprzez skrócenie zakazu) przez Prezydenta RP.

Powrót